Vreme je za uzbunu: Ovi simptomi govore da unosite previše soli, a jedan je baš čest kod Srba

Vesti 23.05.2024 17:20 0

U sva jela se stavlja so, ali ako se u organizam unese previše, to može izazvati ozbiljne probleme.

žena soli jelo

Shutterstock

Bez soli jelo nije ukusno, ali važno je paziti da se ne pretera s njenom konzumacijom. Osim u jelima, ima je u mnogim slanim grickalicama bez kojih može da se živi. Ako se unese previše, to može dovesti do zdravstvenih problema, od kojih su neki opasni. Ovo su najčešći pokazatelji koji ukazuju na to da ste preterali:

Jake glavobolje

Previše soli izaziva dehidraciju i promene u cirkulaciji krvi, što kod nekih ljudi može izazvati jake glavobolje i migrene, piše „Health Shots“.

Visok pritisak

Između ostalog, može se povisiti zbog konzumiranje previše slane i masne hrane. Visok krvni pritisak je jedan od glavnih uzročnika razvoja bolesti srca, moždanog udara i problema s bubrezima.

voda

Shutterstock

 

Često ste žedni

Konzumiranje previše soli stvara osećaj jake žeđi. Do toga dolazi zato što so izvlači vodu iz ćelija u krvotok kako bi razredila višak natrijuma, izazivajući telesnu reakciju na žeđ koja ponekad neće prestati ni nakon nekoliko čaša vode.

Problemi s bubrezima

Preterani unos soli može opteretiti bubrege koji igraju ključnu ulogu u filtriranju viška natrijuma iz krvi. Vremenom to može oslabiti funkciju bubrega i povećati rizik od bolesti.

Otok nekih delova tela

Oni koji preteruju s unosom soli zadržavaju tečnost u telu, što dovodi do oticanja u rukama, nogama, zglobovima ili stomaku.

Nepravilan rad srca

Konzumiranje previše soli može uzrokovati nepravilan rad srca. Neravnoteža elektrolita, poput natrijuma i kalijuma može dovesti do jakog lupanja srca, što može uzrokovati nepravilne otkucaje, posebno kod osoba koje pate od srčanih bolesti.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading