Ne morate da brinete ako pojedete krišku ili dve hleba dnevno, ali ako ne možete da ga se odreknete, primenite trik koji će prepoloviti broj kalorija koje unosite hlebom.
Kada kupite ili ispečete hleb, stavite ga u zamrzivač. Hlađenje, zamrzavanje skrob pretvara u otporni skrob. Zvuči neverovatno, ali to znači da vaše telo dobija manje kalorija iz hleba. Zapravo, otporni skrob hrani crevne bakterije umesto da vas deblja, piše „Dejli Mejl“.
Veća količina otpornog skroba znači da telo sporije vari hleb koji je zamrznut, uzrokujući blaži porast nivoa šećera u krvi nego svež hleb i potencijalno smanjujući rizik od dijabetesa tipa 2, kaže poznati dijetolog dr Majkl Mozli.
Najveći problem s belim hlebom je to što on zbog visokog glikemijskog indeksa brzo otpušta energiju, tako da podiže nivo šećera u krvi. Ipak, ljudi koji nemaju porodičnu istoriju dijabetesa, ne treba da izbegavaju beli hleb, koji je idealno jesti za doručak, jer tada ubrzava rad metabolizma, kaže ovaj stručnjak.