Na oko nekada nema razlike, ali treba znati koje brašno staviti u kolače, a koje u hleb, kako bi vam uspeli. Najzastupljenija vrsta brašna su pšenična, ali danas postoji široka paleta raznih vrsta. Evo koje su vrste brašna, glavne razlike i najbolji načini upotrebe.
Belo pšenično brašno
Belo brašno (tip 400 i tip 550) je nutritivno siromašnije u odnosu na tamna brašna, ali ima izuzetna svojstva pri pečenju i pogodno je za izradu svih vrsta testa. Postoji glatko i oštro pšenično brašno.
Glatko brašno koristi se za pripremu hleba i peciva, kolača od dizanog testa i pita od razvučenih kora.
Oštro brašno koristi za prhke kolače, biskvitna i kuvana testa.
Polubelo pšenično brašno
Polubelo brašno (tip 700 i tip 850) se upotrebljava uglavnom za pravljenje hleba i peciva. Nutritivno je bogatije od belog brašna.
Crno pšenično brašno
Crno brašno (tip 1100 i tip 1600) dobija se iz svih delova pšeničnog zrna pa je bogato vitaminima i mineralima. Pogodno je za pripremu različitih proizvoda od dizanog testa. Hleb od crnog brašna ima grublju teksturu i puniji ukus od belog hleba.
Integralno pšenično brašno
Proizvodi se od celog zrna pšenice i sadrži više vlakana, vitamina i minerala od belog brašna.
Speltino brašno
Odlična je zamena za obično pšenično brašno, posebno ako ste intolerantni na gluten ili osetljivi na pšenicu. Sadrži manje skroba i više belančevina od pšenice i slatkastog je ukusa. Koristi se za izradu raznih peciva i testa, kao i kolača.
Ražano brašno
Obiluje kalcijumom, gvožđem i vlaknima. Hleb od ražanog brašna ima specifičnu boju i ukus, dugo zadržava svežinu.
Ražano, ječmeno i ovseno brašno sadrže malo glutena i najčešće se koriste u manjoj količini u pravljenju hleba (20-30% ukupne količine brašna) kako hleb ne bi izgubio na volumenu.
Kukuruzno brašno
Ne sadrži gluten, a upotrebljava se za pripremu proja, hleba, peciva, tortilja. U pripremi hleba i peciva, meša se sa pšeničnim. Bezglutenska brašna ne sadrže gluten pa je poželjno da se kombinuju sa glutenskim brašnima.
Kokosovo i bademovo brašno
To su bezglutenska brašna s niskim sadržajem ugljenih hidrata. Kokosovo brašno ima veliku sposobnost upijanja tečnosti, što ga čini pogodnim za pečenje hleba i peciva. Bademovo brašno zbog svoje teksture može poslužiti kao zamena za prezle pri paniranju ribe i mesa ili kao dodatak povrću i varivu. Takođe, obogaćuje kolače, hleb ili peciva kojima se dodaje.