Glatko, oštro, integralno, ražano? Evo koja vrsta brašna se za šta koristi, od toga zavisi da li će kiflice, hleb ili kolač uspeti

Vesna Vukadinović Vesti 09.04.2024 13:19 0

Postoje različite vrste brašna i svako ima određenu namenu. Koje brašno se za šta koristi?

brašno

Shutterstock

Na oko nekada nema razlike, ali treba znati koje brašno staviti u kolače, a koje u hleb, kako bi vam uspeli. Najzastupljenija vrsta brašna su pšenična, ali danas postoji široka paleta raznih vrsta. Evo koje su vrste brašna, glavne razlike i najbolji načini upotrebe.

Belo pšenično brašno 

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Belo brašno (tip 400 i tip 550) je nutritivno siromašnije u odnosu na tamna brašna, ali ima izuzetna svojstva pri pečenju i pogodno je za izradu svih vrsta testa. Postoji glatko i oštro pšenično brašno.

Glatko brašno koristi se za pripremu hleba i peciva, kolača od dizanog testa i pita od razvučenih kora.

Oštro brašno koristi za prhke kolače, biskvitna i kuvana testa.

brašno

Shutterstock

 

Polubelo pšenično brašno 

Polubelo brašno (tip 700 i tip 850) se upotrebljava uglavnom za pravljenje hleba i peciva. Nutritivno je bogatije od belog brašna. 

Crno pšenično brašno

Crno brašno (tip 1100 i tip 1600) dobija se iz svih delova pšeničnog zrna pa je bogato vitaminima i mineralima. Pogodno je za pripremu različitih proizvoda od dizanog testa. Hleb od crnog brašna ima grublju teksturu i puniji ukus od belog hleba.  

Integralno pšenično brašno

Proizvodi se od celog zrna pšenice i sadrži više vlakana, vitamina i minerala od belog brašna.

Speltino brašno 

Odlična je zamena za obično pšenično brašno, posebno ako ste intolerantni na gluten ili osetljivi na pšenicu. Sadrži manje skroba i više belančevina od pšenice i slatkastog je ukusa. Koristi se za izradu raznih peciva i testa, kao i kolača. 

brašno

Shutterstock

 

Ražano brašno

Obiluje kalcijumom, gvožđem i vlaknima. Hleb od ražanog brašna ima specifičnu boju i ukus, dugo zadržava svežinu.

Ražano, ječmeno i ovseno brašno sadrže malo glutena i najčešće se koriste u manjoj količini u pravljenju hleba (20-30% ukupne količine brašna) kako hleb ne bi izgubio na volumenu. 

Kukuruzno brašno

Ne sadrži gluten, a upotrebljava se za pripremu proja, hleba, peciva, tortilja. U pripremi hleba i peciva, meša se sa pšeničnim. Bezglutenska brašna ne sadrže gluten pa je poželjno da se kombinuju sa glutenskim brašnima.

Kokosovo i bademovo brašno 

To su bezglutenska brašna s niskim sadržajem ugljenih hidrata. Kokosovo brašno ima veliku sposobnost upijanja tečnosti, što ga čini pogodnim za pečenje hleba i peciva. Bademovo brašno zbog svoje teksture može poslužiti kao zamena za prezle pri paniranju ribe i mesa ili kao dodatak povrću i varivu. Takođe, obogaćuje kolače, hleb ili peciva kojima se dodaje.

Komentari (0)