Stručnjaci preporučuju: Ove bobice mogu da se izbore sa dijabetesom i kilogramima, konzumirajte ih na 8 načina

Vesti 06.04.2024 19:08 0

Antioksidansi koji se nalaze u bobicama morske krkavine su ključni u ublažavanju oštećenja ćelija uzrokovanih slobodnim radikalima

bobice

Shutterstock

Bobice morske krkavine, koje su vekovima bile sastavni deo tradicionalne medicine u različitim kulturama, sada stiču priznanje zbog svojih moćnih lekovitih svojstava, kao što je istaknuto u nedavnoj studiji sprovedenoj na Univerzitetu Memorial u Njufaundlendu, Kanada.

Objavljeno u časopisu Journal of the Science of Food and Agriculture, ova studija naglašava izuzetan potencijal bobica morske krkavine u borbi protiv dijabetesa i gojaznosti, koji se pripisuje njihovom bogatom sadržaju antioksidanata.

Surovo priobalno okruženje u kojem uspeva morski trn može biti ključ njegovih izuzetnih antioksidativnih svojstava. Kako se grm suočava sa stresorima životne sredine, on reaguje tako što proizvodi obilje antioksidanata, nudeći prirodni odbrambeni mehanizam protiv štetnih efekata slobodnih radikala na ćelije tela.

bobice

Shutterstock

 

Antioksidansi koji se nalaze u bobicama morske krkavine su ključni u ublažavanju oštećenja ćelija uzrokovanih slobodnim radikalima, koji su nusproizvodi stresora iz okoline. Lekovita vrednost bobica morske krkavine prevazilazi njihova antioksidativna svojstva; korišćeni su za podršku zdravlju probave, rešavanje kardiovaskularnih problema, lečenje kožnih bolesti, pa čak i lečenje čireva. Dr Menka Gupta, doktor funkcionalne medicine, naglašava široku istorijsku upotrebu bobica morske krkavine u tradicionalnoj medicini širom Azije i Evrope. „Najveći dokumentovani slučajevi upotrebe su za zdravlje probave, probleme sa želucem i crevima, kardiovaskularno zdravlje, kožne bolesti i čireve“, rekao je dr Gupta za Medical News Today.

Nalazi nedavne studije pružaju dodatne dokaze o terapeutskom potencijalu bobica morske krkavine, posebno u kontekstu dijabetesa i gojaznosti. In vitro testovi sprovedeni kao deo studije otkrili su obećavajuće rezultate, potencijalno rasvetljavajući sposobnost bobica da poboljšaju osetljivost na insulin i metabolizam glukoze. Mišel Rutenštajn, registrovani dijetetičar, pripisuje ove prednosti bogatom nutritivnom profilu morske krkavine, koji uključuje vitamine C i E, flavonoide, karotenoide, fenolna jedinjenja i dijetalna vlakna.

bobice

Shutterstock

 

Bobice morske krkavine se dugo koriste u prirodnim lekovima i poznate su po svojim lekovitim svojstvima u različitim delovima sveta. Oni su glavna namirnica u ishrani u Aziji i preovlađuju u Evropi zbog svoje sposobnosti da upravljaju upalnim stanjima kao što je artritis. Prepoznavanje bobica morske krkavine kao moćnih nutrijenata naglašava kombinaciju tradicionalnog znanja i moderne naučne validacije.

Zdravi načini konzumiranja bobica morske krkavine

Bobice morske krkavine poznate su po svom kiselom ukusu i visokoj nutritivnoj vrednosti. Bogate su vitaminima C i E, flavonoidima i esencijalnim masnim kiselinama. Evo nekoliko načina da konzumirate ovo voće.

  • Sveže: jedite ih sirove odmah sa žbuna. Pazite na oštre trnje na biljci tokom berbe.
  • Sok: Pritisnite bobice da izvučete sok. Pomešajte ga sa drugim voćnim sokovima ili vodom da razblažite jak ukus ako želite.
  • Smutiji: Pomešajte bobičasto voće u smutije sa drugim voćem, jogurtom ili mlekom na biljnoj bazi za hranljiv i pikantan napitak.
  • Čaj: Osušene ili sveže bobice morske krkavine potopite u vruću vodu da biste napravili pikantan i hranljiv čaj. Možete ga mešati i sa drugim biljnim čajevima za dodatnu složenost ukusa.
  • Džemovi i slatka: Kuvajte bobice sa šećerom da biste napravili džemove, marmelade ili slatka. Ova metoda pomaže da se bobice očuvaju duže vreme uz zadržavanje njihove nutritivne vrednosti.
  • Sosovi: Kuvajte bobice sa šećerom ili medom da napravite sosove ili sirupe. Mogu se koristiti kao prelivi za deserte, palačinke ili vafle.
  • Preliv za salatu: Pomešajte bobice morske krkavine sa maslinovim uljem, sirćetom, medom i začinskim biljem da napravite oštar preliv za salatu.
  • Dodaci: Ulje bobica morske krkavine je dostupno u obliku suplemenata, koji se može uzimati oralno u obliku kapsula ili dodati u hranu i piće za dodatni nutritivni podsticaj.

Kada konzumirate bobice morske krkavine ili proizvode od njih, važno je uzeti u obzir njihovu kiselost i prilagoditi recepte ili kombinacije u skladu sa vašim ukusom. Takođe se mogu mešati za pravljenje sladoleda, šerbeta ili peciva.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading