I zrele banane i one pomalo zelenkaste su dobre za organizam, ali svaka deluje na organizam drugačije.
Prezrele banane sa tamnim flekama
Što je banana tamnija, odnosno ima više tamnih tačkica, to je bogatija B i C vitaminima, sadrži kalijim i antioksidante. Ona se lakše vari. Potpuno smeđe banane su prepune antioksidanata. Takve banane su u osnovi pune šećera koji je nastao od skroba. Slađe su, zbog čega ih mnogi ljudi koriste u pripremi kolača.
Zelene banane
Zelenkaste i tvrđe banane bogate su probiotičkim bakterijama koje dobro deluju na zdravlje debelog creva. One sadrže manje šećera od potpuno zrelih banana i više skroba. Upravo skrob je odgovoran za duži osećaj sitosti. Istraživanja sugerišu da nedovoljno zrele banane imaju 80 do 90 posto ugljenih hidrata koji se, kako banane sazrevaju, menjaju u slobodne šećere. Zato je bolje da ljudi koji pate od povišenog šećera i dijabetesa jedu manje zrele banane, kaže britanska nutricionistkinja Rijanon Lambert za „Dejli mejl“. Dodaje da zelene banane sadrže rezistentni skrob koji ljudi ne mogu da svare i kojim se hrane bakterije. Kako banana postaje zrelija tak skrob se menja u jednostavni šećer i lakše se vari.
Žute banane
Zrele banane se lakše vare i bolja su opcija za ljude koji imaju problem s opstipacijom, a sve vrste su bogate kalijumom. Kada je reč o konzumiranju banana i uticaju na zdravlje, jedino treba da budu oprezni ljudi koji imaju povišen šećer u krvi i dijabetes, kaže nutricionisktinja.