Moj doktor je oduševljen: Bila je na ivici dijabetesa, a onda u osmoj deceniji napravila drastičan korak i transformisala život iz korena!

Vesti 26.03.2024 11:49 0

Trenira tri puta nedeljno po programu namenjenom osobama starijim od 65 godina...

žena

Shutterstock

Američka Peti Branč počela je da vežba kasnih 60-ih i rekla je da joj je to promenilo život i zdravlje. Počela je da hoda i sada vežba po planu vežbanja.

Peti (70) se borila sa hroničnim zdravstvenim problemima, pa joj je lekar preporučio da više vežba. U početku je bila skeptična jer ranije nije vežbala i mislila je da je možda prekasno da počne u kasnim 60-im, otkrila je za Business Insider.

Međutim, znala je da joj je potrebna promena i počela je da šeta sa 66 godina. Ubrzo je počela da beleži sve više koraka, pa čak i da ide na grupne treninge.

patika

Shutterstock

 

Kada je počela da trenira, bila je na ivici dijabetesa i imala je iscrpljujuće bolove u nervima. Međutim, vremenom joj je šećer u krvi počeo da se stabilizuje i za četiri godine izgubila je nešto više od 22 kilograma. Sada u svojim 70-im, ona ima više energije nego u svojim 60-im.

Trenira tri puta nedeljno po programu namenjenom osobama starijim od 65 godina. "To je bila tako pozitivna stvar za mene fizički, emocionalno, mentalno, a posebno za moje zdravlje", rekla je ona. Ona je dodala da ne morate da osećate bol ili iscrpljenost od vežbanja, bez obzira u kom uzrastu počinjete.

Stres je pogoršao njene zdravstvene probleme

Peti je rekla da je njeno zdravstveno putovanje počelo u kasnim 60-im. Dok je razmišljala o penziji, bolesti u njenoj porodici izazvale su stres i zauzet raspored, uključujući duge vožnje do bolnice.

glavobolja

Shutterstock

 

,,Vrlo brzo sam počela sam da dobijam na težini. Moj doktor je godinama pokušavao da mi veoma ljubazno kaže da mi je krvni pritisak izmakao kontroli. Imala sam apneju za vreme spavanja, visok holesterol, sve. To nije način na koji treba da idete u penziju", opisala je ona. je.

Pored rizika od predijabetesa i drugih problema koje je pomenula, dijagnostikovana joj je polineuropatija stopala. To je bolno stanje koje uključuje oštećenje nerava, najčešće u rukama, stopalima i prstima, i izaziva intenzivan osećaj pečenja.

Od sedećeg do aktivnog načina života

Iako je išla u teretanu, nikada nije mogla da nađe motivaciju da ide redovno. ,,Potrošiš stotine dolara, odeš da vežbaš nekoliko puta i shvatiš da je teško. Uvek bih odustala. Samo sam bila lenja", priznala je Peti.

Ono što ju je pokrenulo je postavljanje jednostavnog cilja da napravi više koraka dnevno, počevši od 5 000. To joj je pomoglo da počne da gubi težinu i da poboljša svoje zdravlje, a sada se približava cilju od 10 000 koraka.

trening

Shutterstock

 

Zatim je započela grupne treninge koji traju oko 50 minuta. Ove vežbe uključuju rad sa elastičnim trakama, tegovima i loptama za vežbanje. Osim toga, treninzi su i zabavni, pa učesnici često igraju uloge. Peti je rekla da se toliko smejala na jednom času da je ostala bez daha.

"Nikad ne znate šta možete da očekujete. Ali je zabavno i pokreće nas", opisala je ona.

Ojačala je mišiće i pronašla motivaciju

Tokom treninga, Peti i ostali učesnici rade na svojoj ravnoteži i stabilnosti. Takođe je rekla da je ojačala mišiće, što je jedna od glavnih prednosti treninga snage i može pomoći u poboljšanju zdravlja i produženju života.

Pored toga, ljudi sa kojima radi i treneri joj pružaju veliku motivaciju za vežbanje.

,,Postoje jutra kada ne želim da ustanem iz kreveta i idem na trening, ali onda shvatim da ću razočarati druge, uključujući i sebe. Vežbanje mi zapravo ulepšava dan", dodala je ona.

Što se njenog zdravlja tiče, šećer joj se vratio u normalu, a nervni bolovi su se značajno smanjili. „Moj doktor je oduševljen“, rekla je Peti. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading