Često vas muči gorušica? Zaboravite na lekove, ovo su prirodni načini koji će je brzo ublažiti

Vesti 03.04.2024 08:00 0

Mnoge ljude muči gorušica posle jela, koju karakteriše neprijatan osećaj pečenja u grudima.

sok

Shutterstock

Kod gorušice, kiselina se vraća u jednjak, pa se javlja osećaj pečenja i gorak ili kiseo osećaj u ustima. Naziva se još i refluks kiseline, jer nastaje kada se želudačna kiselina vraća nazad u jednjak. Najčešće se javlja posle jela, zbog začinjene hrane, kofeina, ali i genetike, ali se može javiti i noću. Pored lekova koje prepiše doktor, možete da je ublažite i namirnicama koje imate u kući, piše „Health line“.

Banana

Jeste li znali da banane sadrže prirodne antacide? Pojedite bananu svaki dan kako biste sprečili vraćanje kiseline.

Sok od aloe vere

Može pomoći u smirivanju iritacije uzrokovane gorušicom. Treba piti pola šoljice soka od aloe pre jela da se umire želudac i jednjak.

sok

Shutterstock

 

Žvaka bez šećera

Pljuvačka razređuje kiselinu, tako da je povećanje količine pljuvačke nakon obroka odličan način da se spreči stvaranje kiseline. Žvaćite žvaku 30 minuta najmanje za smanjenje gorušice.

Jabukovo sirće

Pomešajte tri kašičice jabukovog sirćeta u šoljici vode, a zatim popijte pre obroka ili pre spavanja. Radite to pre svakog jela.

Soda bikarbona

Stavite kašičicu sode bikarbone u čašu vode, popijte i to će neutralisato kiselinu. Imajte u vidu da soda bikarbona sadrži natrijum, pa se posavetujte s doktorom ako morate da pazite koliko ga dnevno unosite.

Komentari (0)
Loading