Kod gorušice, kiselina se vraća u jednjak, pa se javlja osećaj pečenja i gorak ili kiseo osećaj u ustima. Naziva se još i refluks kiseline, jer nastaje kada se želudačna kiselina vraća nazad u jednjak. Najčešće se javlja posle jela, zbog začinjene hrane, kofeina, ali i genetike, ali se može javiti i noću. Pored lekova koje prepiše doktor, možete da je ublažite i namirnicama koje imate u kući, piše „Health line“.
Banana
Jeste li znali da banane sadrže prirodne antacide? Pojedite bananu svaki dan kako biste sprečili vraćanje kiseline.
Sok od aloe vere
Može pomoći u smirivanju iritacije uzrokovane gorušicom. Treba piti pola šoljice soka od aloe pre jela da se umire želudac i jednjak.
Žvaka bez šećera
Pljuvačka razređuje kiselinu, tako da je povećanje količine pljuvačke nakon obroka odličan način da se spreči stvaranje kiseline. Žvaćite žvaku 30 minuta najmanje za smanjenje gorušice.
Jabukovo sirće
Pomešajte tri kašičice jabukovog sirćeta u šoljici vode, a zatim popijte pre obroka ili pre spavanja. Radite to pre svakog jela.
Soda bikarbona
Stavite kašičicu sode bikarbone u čašu vode, popijte i to će neutralisato kiselinu. Imajte u vidu da soda bikarbona sadrži natrijum, pa se posavetujte s doktorom ako morate da pazite koliko ga dnevno unosite.