Pobedite nesanicu: Ova zanimacija za ruke garantovano pomaže da brzo zaspite!

Vesti 29.02.2024 21:55 0

Da biste zaspali lako brzo, treba da se opustite, a ovi trikovi će vam pomoći u tome.

žena

Shutterstock

Uveče treba potpuno da se opustite i zaboravite na svet oko sebe, pa i na stres, šta god da ga uzrokuje. Neke aktivnosti mogu da vam pomognu u tome i omoguće da spavate mirno kao beba.

Okrenite se na stranu

Poza u kojoj spavate utiče na kvalitet sna i na zdravlje. Spavajte okrenuti na stranu, jer ćete tako sprečiti hrkanje, zastoje u disanju i smanjiti buđenje tokom noći do 50%, tvrde japanski stručnjaci. Pema holističkoj medicini, najbolje je spavati na levoj strani, jer tada telo bolje filtrira toksine i limfnu tečnost.

Razmišljajte o odmoru

Ukoliko ne možete da zaspite kada legnete, razmišljajte o tome gde biste voleli da odete na godišnji odmor. Zamislite kako će izgledati to mesto, šta ćete tamo da radite… Na ovaj način ćete zaspati 20 minuta brže nego da brojite ovce, tvrde stručnjaci koji se bave proučavanjem nesanice.

Zanimacija za ruke

Istraživanje koje su sproveli doktori sa Univerziteta Harvard je pokazalo da 40% žena koje popodne samo 15 minuta štrikaju, krpe stvari, šiju ili se bave drugim ručnim radovima i hobijima koji se rade rukama, brže utonu u san. Razlog je to što ručni rad pomaže da se opustite, čime se smanjuje proizvodnja hormona stresa.

žena

Shutterstock

 

Dišite duboko kad legnete

Kada legnete u krevet, duboko udahnite vazduh kroz nos, zadržite dah dok izbrojite do pet, a zatim polako izdahnite vazduh. Ponovite ovo deset puta. Utvrđeno je da ovakav način disanja snižava puls, opušta mišiće tela, smanjuje napetost, pa ćete zaspati već posle nekoliko minuta.

Popijte sok od višnje

Čaša soka od višnje pre spavanja, pomoći će vam da brže zaspite – to tvrde istraživači Univerziteta Pensilvanija i Ročester. Višnje prirodno podižu nivo melatonina (hormon odgovoran za pospanost) u organizmu, pa su učesnici istraživanja koji su patili od nesanice i pili ovaj sok, primetili da spavaju duže.

Pokrijte oči

Mučite se da zaspite? Budite se čim svane? Možda će vam maska za spavanje pomoći da bolje i duže spavate. Najbolje se spava kada je prostorija potpuno mračna, a ova maska potpuno blokira svetlost da prodre do očiju. Pored toga, mrak signalizira telu da proizvede više melatonina koji reguliše ciklus spavanja.

Komentari (0)
Loading