Povremena nadutost stomaka je sasvim normalna, ali postoje određene namirnice koje posebno pogoršavaju to stanje jer doprinose stvaranju gasova i zadržavanju vazduha u crevima. Ljudi reaguju različito, ali ove namirnice kod većine izazivaju nadutost i nelagodnost u stomaku. Neke od njih su:
Pasulj
Bogat je rafinozom, ugljenim hidratom koji se teško vari. U debelom crevu pasulj fermentiše i stvara gasove. Takođe ima dosta vlakana, što dodatno pojačava nadutost.
Crni i beli luk
Oba sadrže fruktane, vrstu rastvorljivih vlakana koje mnogi ljudi teško vare, posebno oni koji pate od sindroma iritabilnog creva (IBS). Termička obrada, poput prženja, može ublažiti efekat.
Shutterstock
Mlečni proizvodi
Ako vaše telo ne proizvodi dovoljno laktaze (enzim za varenje laktoze), mleko, sir i jogurt mogu izazvati nadutost, gasove i čak proliv.
Jabuke
Sadrže fruktozu i vlakna. Neki ljudi teško vare fruktozu, pa to dovodi do stvaranja gasova i osećaja nadutosti.
Shutterstock
Kukuruz
Ima celulozu, vlakno koje ljudsko telo teško razgrađuje, pa kukuruz može izazvati bolove i nadutost, naročito kod osoba sa osetljivim crevima.
Banane
Iako zdrave, sadrže sorbitol i lako fermentišuća vlakna, pa u većim količinama mogu izazvati nadutost i gasove.
Gazirana pića
Sadrže ugljen-dioksid koji stvara mehuriće. Taj gas ostaje u želucu i izaziva nadutost, naročito ako se popije više od 300 ml odjednom.
Video:
Možda vas zanima…