Pogrešno su nas učili: Da li pranje ruku u hladnoj ili toploj vodi uklanja više bakterija?

Slobodanka Ćorić Vesti 20.02.2024 10:40 0

Otprilike svaka tri litra vode koju potrošimo je topla voda, a treba reći da zagrevanje hladne vode, na primer za pranje ruku, zahteva dosta energije

Pranje ruku

Shutterstock

Temeljno pranje ruku sapunom i vodom uklanja vidljivu prljavštinu i smanjuje broj mikroorganizama, smanjujući rizik od zaraznih bolesti. Brojne studije su to potvrdile. Međutim, u okruženju, a i od starijih, često možemo čuti da je bolje koristiti toplu vodu jer ona bolje ubija viruse i klice. Ali da li je zaista tako? S obzirom na visoku cenu stanovanja, sasvim je legitimno zapitati se da li je za to zaslužna samo topla voda.

Prema nemačkom saveznom zavodu za statistiku, topla voda u proseku čini oko 15 odsto ukupne potrošnje energije.

Otprilike svaka tri litra vode koju potrošimo je topla voda, a treba reći da zagrevanje hladne vode, na primer za pranje ruku, zahteva dosta energije. Iako neki iz predostrožnosti ostavljaju otvorenu slavinu za toplu vodu koliko god je to moguće, ovo je pogrešno uverenje: ono što održava ruke čistima nije topla ili topla voda, već sapun i pravilna tehnika pranja.

Da li ste znali da ispravna procedura uključuje trljanje vode sa sapunom u trajanju od 40 do 60 sekundi? U naučnoj studiji, istraživači su testirali efikasnost sapuna u kombinaciji sa različitim temperaturama vode: 4, 13, 21, 35 i 49 °C.

Temperatura vode koja se koristi za pranje ruku nije uticala na smanjenje bakterija. To je potvrdio i nemački savezni centar za zdravstveno obrazovanje. „Temperatura vode nema uticaja na smanjenje mikroorganizama. Stoga je preporučljivo odabrati individualno ugodnu temperaturu vode“, navodi BZgA, prenosi GranniTricks.com.

 

Komentari (0)
Loading