Opasne kombinacije hrane i pića: Mogu da izazovu žestoke probleme, širom otvorite oči!

Vesti 21.12.2023 17:28 0

Lekovi inhibitori monoamin oksidaze, propisani za stanja kao što su depresija i hemoterapija, smanjuju sposobnost tela da obradi tiramin...

Kuhinjska so

Shutterstock

Ne preporučuje se uzimanje lekova na prazan stomak, često nam se kaže da pojedemo zalogaj pre uzimanja bilo koje tablete.

Međutim, ono što jedemo ima veliki uticaj na to kako naša tela obrađuju lekove, a neke namirnice mogu poboljšati efikasnost leka, dok je druge mogu smanjiti.

lek

Shutterstock

 

Neke kombinacije lekova i hrane mogu čak dovesti do krvnih ugrušaka ili oštećenja jetre. Važno je pročitati uputstva na leku pre nego što počnete da uzimate novi lek.

Evo pet namirnica koje nikada ne treba mešati sa određenim lekovima da biste izbegli neprijatne komplikacije. 

Grejpfrut i statini

Statini su lekovi koji snižavaju nivoe holesterola lipoproteina niske gustine, takođe poznatog kao "loš holesterol", u vašoj krvi. 

citrusi

Shutterstock

 

Neželjeni efekti statina mogu uključivati bol u mišićima. Ako uzimate drugu vrstu statina, ograničite unos soka od grejpfruta na veoma male količine ili ga izbegavajte u potpunosti.

Mlečni proizvodi i antibiotici

Mlečni proizvodi kao što su mleko, sir i jogurt mogu ometati apsorpciju antibiotika tetraciklina i kinolona. Kalcijum se vezuje za antibiotik u digestivnom traktu, smanjujući njegovu apsorpciju i efikasnost.

mleko

unsplash.com

 

Da biste to izbegli, bolje je uzimati antibiotike nekoliko sati pre ili posle jela mlečnih proizvoda. Takođe, treba da vodite računa o jedenju zrelih i starih sireva i mesa kada uzimate inhibitore monoamin oksidaze za depresiju.

Odležala i dimljena hrana, uključujući kamember, gaudu, sadrži aminokiselinu zvanu tiramin. Lekovi inhibitori monoamin oksidaze, propisani za stanja kao što su depresija i hemoterapija, smanjuju sposobnost tela da obradi tiramin.

Lisnato povrće i razređivači krvi

Ako uzimate lekove za razređivanje krvi kao što je varfarin, dobra je ideja da obratite pažnju na to koliko lisnatog povrća jedete.

spanać

Shutterstock

 

Namirnice poput spanaća, kelja i brokolija, koje se promovišu zbog svojih zdravstvenih prednosti, takođe su bogate vitaminom K, koji igra ulogu u zgrušavanju krvi.

Kelj, zajedno sa drugim lisnatim zelenim povrćem poput spanaća i rimske salate, može da preokrene efekte lekova za razređivanje krvi kao što je varfarin, povećavajući zgrušavanje krvi.

Piće i lekovi protiv bolova

Neki lekovi protiv bolova, antidepresivi i lekovi za dijabetes takođe mogu izazvati brojne komplikacije kada su u interakciji sa alkoholom.

Ove interakcije mogu dovesti do vrtoglavice, pospanosti, oštećenja jetre i drugih ozbiljnih komplikacija. Alcohol Change UK upozorava da nikada ne treba mešati alkohol sa: antibioticima metronidazolom i tinidazolom ili antidepresivima inhibitorima monoaminooksidaze (MAOI).

vino

Shutterstock

 

Međutim, navodi se da alkohol treba izbegavati ako uzimate lekove protiv bolova koji se izdaju samo na recept.

Pijenje alkohola sa ovim lekovima može biti opasno, što dovodi do teške pospanosti i drugih neželjenih efekata, kao što je mučnina.

Kafa i antipsihotici

Antipsihotični lekovi mogu pomoći u lečenju ljudi sa šizofrenijom, bipolarnim poremećajem i velikim depresivnim poremećajem. Međutim, uzimanje tableta kofeina u obliku čaja ili kafe može dovesti do toga da vaše telo apsorbuje manje ovih lekova nego ako ih uzimate sa vodom.

kafa

Shutterstock

 

U međuvremenu, istraživanja su pokazala da kofein može povećati neželjene efekte nekih antipsihotika i ADHD lekova, što dovodi do povećanog broja otkucaja srca i krvnog pritiska.

 

Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)
Loading