Male promene su potrebne: Obratite pažnju na ove sitnice u ishrani i odlično ćete kontrolisati apetit

Vesti 02.11.2023 09:35 0

Ako pažljivije birate namirnice za svoju ishranu, možete uživati u mnogim obrocima bez odricanja, a da pritom uvek budete zadovoljni i siti. Naime, uz pomoć nekoliko trikova, gladovanje možete zameniti dužim osećajem sitosti i to bez prevelikog unosa kalorija.

dijeta

pixabay

Nutricionistkinja Čelsi Oar iz "The NY Nutrition Group" navodi da će vam male promene u ishrani pomoći da kontrolišete apetit i budete duže siti.

Žvačite hranu sporije

Kada jedete prebrzo, vaše telo nema dovoljno vremena da prepozna da ste siti. Usporavanje i žvakanje hrane tokom dužeg razdoblja omogućuje crevima da pošalju niz signala mozgu koji ukazuju na sitost.

To je zato što se vaš stomak puni tečnošću i hranom, a receptori u želucu se aktiviraju i oslobađa se leptin, hormon sitosti. Ovaj proces zahteva vreme, odnosno pre nego što posegnete za dodatnim zalogajem odmorite 20 minuta kako bi vam mozak reagovao na sitost.

Pijte vodu prije jela

Dehidracija se ponekad percipira kao glad pa tako ako osećate glad za početak popijte čašu vode. Ako želite manje jesti, pijte vodu prije svakog obroka. Budući da se voda zadržava u vašem želucu, ona pokreće receptore istezanja, koji zatim šalju signale mozgu da ste siti.

Jedite više salate

Povrće ima veliku količinu vode, pa je dodavanje salate uz obrok odličan način da pojačate osećaj sitosti i bolje kontrolišete apetit. Budući da povrće ima male količine kalorija, ne morate smanjiti porcije povrća. Zapravo, istraživanja pokazuju da vam kombiniranje obroka s dodatkom bogatim hranjivim materijama poput salate pomaže u smanjenju ukupnog unosa kalorija.

Osim toga, povrće sadrži mnogo vlakana, a to je odlično kada je reč o osjećaju sitosti. To je zato što se sporo vari, uravnotežuje nivo šećera u krvi i drži vaš apetit pod kontrolom.

Jedite obroke s proteinima

Poput vlakana, varenje proteina traje duže i koristi više energije. Da biste se osećali sito, pokušajte napuniti svoj tanjir nemasnim proteinima. S puno proteina i malo kalorija, hrana poput ribe, piletine, mlečnih proizvoda bez masti i mahunarki su najzdravije opcije.

 

 

 

@najzena.rs Devojke, kako biste reagovale kada bi vam dečko postavio ovo pitanje? 🤔 #najzena #anketa #ljubav #muskozenskiodnosi #fypシ ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading