Nisu samo promrzline i prehlada, mnogo je ozbiljnije: Pet načina na koje hladno vreme uništava zdravlje

Slobodanka Ćorić Vesti 04.12.2023 10:29 0

Kada počnemo da se hladimo, naša krv postaje gušća, što može dovesti do zgrušavanja krvi. Krvni ugrušci mogu biti ozbiljni ako se ne leče, što dovodi do opasnih zdravstvenih problema poput moždanog udara i srčanog udara

Nisu samo promrzline i prehlada, mnogo je ozbiljnije: Pet načina na koje hladno vreme uništava zdravlje

Alo!

Hladno vreme može uticati na naše zdravlje na mnogo načina. Neke od njih možete očekivati, poput pojačanog kašlja i prehlade.

Druge nuspojave hladnog vremena mogle bi biti više iznenađujuće. Uključuju bolove u leđima pa čak i povećan rizik od srčanog i moždanog udara.

Evo pet načina na koje hladno vreme može uticati na naša tela.

Promrzline

Govoreći o promrzlinama, nisu samo intimni delovi ti koji postaju žrtve nižih temperatura. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, hladnoća najčešće pogađa nos, uši, obraze, bradu, prste na rukama ili nogama.

Promrzline se tretiraju kao povreda tela koja je uzrokovana smrzavanjem. Simptomi obično počinju tako što se zahvaćeni delovi osećaju hladno i bolno, zajedno sa osećajem probadanja iglama.

Ovo je faza poznata kao ozeblina, u kojoj koža postaje utrnula i bela. Dugotrajno izlaganje hladnoći uzrokuje oštećenje tkiva. Zahvaćeno područje može biti tvrdo i smrznuto, ali će postati crveno i prekriveno plikovima kada se odmrzne.

To se naziva površinskim ozeblinama, jer zahvata gornje slojeve kože i tkiva. Potreban je tretman, ali nije tako ozbiljno kao duboke promrzline, koje mogu uzrokovati oštećenje tetiva, mišića, nerava i kostiju ispod kože.

Krvni ugrušci

Nisu svi zdravstveni problemi povezani sa prehladom uzrokovani izlaganjem niskim temperaturama, bitna je i temperatura vašeg doma jer napolju postaje hladnije.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva rekla je da “naša tela vode stalnu bitku” kako bi održala temperaturu našeg jezgra na oko 37,5 stepeni, ćelije i organi su zaštićeni od oštećenja.

Dodaje se da kada počnemo da se hladimo, naša krv postaje gušća, što može dovesti do zgrušavanja krvi. Krvni ugrušci mogu biti ozbiljni ako se ne leče, što dovodi do opasnih zdravstvenih problema poput moždanog udara i srčanog udara.

Problemi sa disanjem

Mnogi od nas drže svoje prozore dobro zatvorenim tokom dana kako ne bi dolazilo do hladnog vazduha. Možda mislite da je noć pravo vreme da otvorite prozor i provetrite prostoriju, jer ste ušuškani ispod pokrivača.

Ali lekari upozoravaju da je važno da vaša kuća bude topla, a prozor spavaće sobe zatvoren u hladnim zimskim noćima.

– Udisanje hladnog vazduha može biti loše za vaše zdravlje jer povećava rizik od infekcija grudnog koša – navodi britanska meteorološka služba Met Office.

Hladan vazduh može uzrokovati sužavanje vaših disajnih puteva, povećavajući količinu sluzi koju proizvodite i otežavajući vam disanje.

– Hladan, suv vazduh takođe može iritirati vaše disajne puteve i pogoršati simptome kao što su piskanje, kašalj i nedostatak daha – dodaje se.

Oslabljen imunitet

Hladnoća takođe može uticati na sposobnost vašeg tela da se bori protiv infekcija, kaže Agencija za zdravstvenu zaštitu Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA).

– Zbog toga u nedeljama nakon hladnog vremena vidimo više smrtnih slučajeva od infekcija poput upale pluća, a stanje pluća i kašalj mogu se razviti u ozbiljniji problem – objašnjava se.

Hladan vazduh može otežati borbu protiv respiratornih infekcija poput prehlade i gripa.

Provođenje više vremena u zatvorenom prostoru zapravo može pomoći u širenju respiratornih infekcija.

Bol u leđima

Ako osećate da vam se bol u donjem delu leđa pogoršava kada je napolju hladno, ne umišljate to.

Američki univerzitet “Džons Hopkins” navodi da bol u leđima zaista može biti povezan sa vazdušnim pritiskom i spoljašnjim temperaturom.

– Promene u pritisku ponekad mogu uzrokovati bol u zglobovima s artritisom, uključujući kičmu – navodi se.

Stručnjaci dodaju da vaši zglobovi reaguju na okolinu, a hladnoća ih čini ukočenijim, te je izvesnije da će pretrpeti povrede.

 
Komentari (0)
Loading