Dvolični mali đavo: Princeza Dajana je manipulisala celim svetom

Slobodanka Ćorić Vesti 04.12.2023 09:35 0

Plus Piers otkriva svoj jednosatni intervju sa Dajanom preko telefona

dajana

Profimedia

Pirs Morgan, britanski novinar, urednik i voditelj, poznat je kao najžešći kritičar princa Harija i njegove supruge, Megan Markl i jedan je od najvećih medijskih branilaca kraljevske porodice i britanske monarhije. U svojoj je novoj kolumni za The Sun, komentarisao je seriju "Kruna" i scene tragične nesreće u pariskom tunelu Pont de l‘Alma, u kojoj je život izgubila princeza Dajana, ali i svoja iskustva s omiljenom princezom.

U vreme Dajanine pogibije on je bio urednik u listu Daily Mirror, a nesreća je "ubrzo postala najveća i najstresnija novinska priča" u njegovoj karijeri.

"Istovremeno je to bilo vrlo emocionalno razdoblje, jer smo u poslednjih 18 meseci Dianinog života ona i ja razvili iznenađujuće prijateljski odnos i mogao sam iz prve ruke da vidim kakva je bila: očaravajuća, čarobna, zaigrana, a ponekad i izluđujuća", napisao je.

Tri i po nedelje ranije, Morgan je razgovarao s Mohamedom Al Fajedom, ocem Dajanina dečka Dodija, nakon što je Džejms Vajteker, novinar iz njegove redakcije koji je pratio kraljevsku porodicu, saznao da Dajana i Dodi uživaju na porodičnoj jahti u Sen Tropeu.

"Dobro sam poznavao Fajeda pa sam ga nazvao. Nakon što je nekoliko minuta žestoko negirao priču i nakon što sam mu rekao da znamo da je to istina i da ćemo sve objaviti, uzdahnuo je i potvrdio: "To je još uvek u vrlo ranoj fazi Pirs, ali čine se srećni i odlično se slažu", navodi u kolumni.

Pirs je pitao Fajeda, koji je bio u sukobu s vlastima oko britanskog državljanstva, boji li se negativnih reakcija na romansu njegovog sina s princezom.

princeza dajana

Shutterstock

 

"Rekao mi je da se tu jednostavno radi o dvoje ljudi koji su se zaljubili, a ako se to nekom ne sviđa, može da ide u pakao - prisetio se Morgan. Fajed mu je rekao i kako je bio prijatelj s Dajaninim ocem, Džonom Spenserom, s kojim se dvaput nedeljno i nalazio na čaju ili ručku, i koji ga je malo pre smrti zamolio da "pripazi na njegovu porodicu". Morgan tvrdi da je to istina jer mu je to potvrdila Dajanina pomajka Rejna Spenser.

Vrhunska manipulatorka

"No, ništa od toga nije deo priče u "Kruni" - ljuti se Pirs Morgan u kolumni - Umesto toga, Fajed je prikazan kao grozan čovek koji je sve činio da spoji par u svom ratu s vladajućima, pa čak i dojavio italijanskom fotografu Mariju Breni da potajno snimi par na brodu bez Dajaninog znanja. Ni to nije istina. Znam to jer su naše sestrinske novine Sunday Mirror kupile fotografije i objavile ih na naslovnici tri dana nakon što smo mi izašli s pričom.

Danas je poznato da je informacije dobio drugi fotograf, Džejson Fraser, koji će kasnije otkriti da mu je izvor bila sama Dajana, kao i mnogo puta pre, rekavši mu da dođe i snimi je na jahti.

"Istina je bitna jer kroz celu finalnu sezonu "Kruna" predstavlja Dajanu kao sveticu koju su cinično eksploatisali oba Fajeda i mediji - piše Morgan. - I, iskreno, kao i scene u kojima Dodi prosi Dajanu, a ona ga odbija, to je sve gomila gluposti. Jer, kada je u pitanju njen ljubavni život i mediji, Dajana je bila vrhunska manipulatorka. Znamo to, jer sam i sam naseo nekoliko puta.

Ispričao je kako je Dajanu prvi put sreo 1996. godine na nekoj dobrotvornoj priredbi. Bila je "slatka" i sarkastična i rekla mu: "Vi urednici uvek mislite da znate sve o meni, a nismo se ni sreli", a kada joj je on rekao da ima priliku da ga prosvetli ga, nasmejala se.

Dvolični mali đavo: Princeza Dajana je manipulisala celim svetom

Profimedia

 

"Hmm, nemam vremena, bojim se - odgovorila mu je, nasmejala se i dodala - A iskreno, ni želje za to!".

U svom poznatom ciničnom tonu Morgan kaže da je želja ipak postojala, jer je on nekoliko meseci kasnije dobio poziv za privatni ručak s njom u Kensingtonskoj palati.

"Bio je to jedan od najčudnijih ručkova u mom životu jer nam se pridružio princ Vilijam, a hranu je posluživao njen poznati batler Pol Barel. Dva sata mi je govorila o svemu, doslovno o svemu", prisetio se.

Morgan u kolumni piše kako mu je princ Vilijam, na Dajanin nagovor rekao da na ploči za pikado ima fotografiju supruge ragbiste Vila Karlinga (navodnog Dajaninog ljubavnika). Rekla mu je i kako se "nikad nije tako histerično smejala" kao kada je Morgan unajmio belog konja na kom je Mirrorov novinar u punom oklopu dojahao pred kuću Džejmsa Hjuita i optužio ga za veleizdaju zbog veze sa suprugom budućeg kralja. Bilo je to nakon što je Džejms Hjuit progovorio o njihovoj aferi u svojoj knjizi.

No, iako je bila jako uzbuđena zbog budućnosti, osećala se ranjivo i preterano izloženo.

Očajna želja za anonimnošću

"O, Bože, i meni je dosta Dajane, a ja sam Dajana", rekla mu je: "Suludo je šta se događa u poslednje vreme, samo jedna stvar za drugom. No, ne mogu da zaustavim pisanje o sebi, zar ne? Teško da ćete mi reći da ćete me ostaviti na miru.

Rekao je kako mu je priznala i da je razmišljala o tome da se preseli u neku drugu zemlju, ali znala je da će je pronaći ma gde otišla.

Dvolični mali đavo: Princeza Dajana je manipulisala celim svetom

EPA

 

"Tada sam video bljesak prave tuge na njenom licu, gotovo očajne želje za anonimnošću i spoznaje da je to neostvarivo - napisao je, te dodao kako su se nakon ručka dogovorili da će joj javiti kad bude imao neku posebno osetljivu priču o njoj. Ali, ona je bila ta koja se nije držala dogovora.

Tri meseca pre nego što će Dajana umreti, Morganova redakcija dobila je priču o Dajaninoj poseti klinici Prajori u Londonu, u kojoj je ona održala inspirativan govor mladim ženama koje pate od poremećaja ishrane.

"Rekao sam joj to i sat vremena smo razgovarali o tome što je rekla i o svojim iskustvima s bulimijom i anoreksijom. Bio je to izuzetno moćan razgovor i znala je da je snimam. Kasnije je potpisala svaku stranicu teksta, svaki naslov i zahvalila mi na odgovornosti - napisao je.

No, drugog dana, u 9 ujutro, dok se priča širila svetskim medijima, Dajana je objavila besnu izjavu u kojoj je osudila "senzacionalističku" objavu "privatnog razgovora" iz njene posete klinici.

Dvolični mali đavo: Princeza Dajana je manipulisala celim svetom

EPA

 

"Nazvao sam njen kabinet i rekao da ću otkriti da je ona moj izvor, te pustio preko telefona naš razgovor - prisetio se i dodao kako je čuo Dajanin glas u pozadini, a zatim mu je njen saradnik Majkl Gibins rekao kako princeza misli da on neće uraditi nešto takvo "sada kada se tako dobro slažu".

"Takav je bio život na planeti Dajana: luda, suluda vožnja - konstatuje Morgan.

Nekoliko nedelja kasnije nastao je pravi pakao kada je Vilijam, umesto svojih roditelja, pozvao dadilju Tigi Lege-Burke, na "dan otvorenih vrata" na koledžu Iton. Dadilja je snimljena kako puši i pije šampanjac.

"Gibins je, po Dajaninom nalogu, nazvao mene i još nekoliko urednika da nam kaže kako je ona "duboko povređena i ljuta" zbog Tiginog "idiotskog ponašanja". Dan kasnije Dajana je objavila kako je ona oduševljena što je Tigi bila u Itonu, te okrivila "zaposlenog kabineta" zbog izjave.

"Bila je to totalna laž i grozna izdaja Gibinsa, koji je bio vrlo pristojan čovek - piše Morgan.

On kaže da, iako ju je voleo zbog mnogih razloga, jer je bila neverovatno lepa i harizmatična, što je Elizabet Debicki sjajno prenela u "Kruni", Dajana je imala vrlo neprijatnu stranu koja u seriji nikad nije prikazana. Tvrdi da je jako dobro znala kako i kada da iskoristi medije.

Dvolični mali đavo: Princeza Dajana je manipulisala celim svetom

EPA

 

"Kada je Čarls organizovao proslavu 50. rođendana za Kamilu, dok je ona bila s Fajedom na odmoru tog sudbinskog leta, Mohamed me nazvao rano ujutro i pitao me može li fotograf da bude u blizini plaže kod njegove vile u devet sati. I opet, čuo sam Dajanu u pozadini koja mu daje uputstva - prisetio se.

Fotograf je tada snimio princezu obučenu u bikini s dezenom leoparda kako na plaži pravi "zvezde" princeza Dajana.

"Bilo je to jako smešno, ali i jako pametno, garantovalo je da će sledeći dan naslovnice biti prepune tih fotografija, a ne Kamiline velike večeri. Fajed me zamolio da pošaljem stranice Dajani i rekao da je bila oduševljena kada ih je videla, te se iskreno zahvalila - piše Morgan i navodi još neke primere kada je Dajani i te kako odgovaralo šta se piše o njoj.

Oreol žrtve 

U kolumni priznaje i kako se uvek pitalo koliko Vilijam i Hari zaista znaju o dogovorima njihove majke s urednicima tabloida i fotografima. On je, tvrdi, u redakcijama u kojima je radio prestao da koristi fotografije paparaca na kojima je izgledala uznemireno nakon što mu je sama Dajana pokazala video dokaze u kojima je strani paparaci doslovno zlostavljaju da bi je rasplakali, a zatim su te fotografije "princeze koja tuguje zbog razvoda" prodavali britanskim medijima.

"Tačnije, vodio sam kampanju za novi zakon o uhođenju, da se takve stvari zaustave i bila mi je zahvalna na tome - napisao je i dodao kako bi se i toga trebalo setiti pri gledanju "Krune", jer ništa od toga nema u seriji.

"Umesto toga, britanski mediji prikazani su kao gomila gadova bez srca, Fajedovi kako zlikovci, a kraljica Elizabeta II, sramotno, kao jadna stara baba bez trunke duhovitosti, zaostala u prošlosti. A sama Dajana mi je rekla da je kraljica bila nežna i puna empatije prema njoj tokom raspada njenog braka - komentarisao je Morgan dodao - Istini za volju, scenarista Piter Morgan oduvek je govorio da je "Kruna" dramatizacija istinitih događaja, pa sam ipak uživao u prve četiri epizode završne sezone... No, prokleto sam srećan što je ovo kraj serije i što neće biti nove sezone u kojoj će slični oreol žrtve staviti nad glave Megan i Harija. To bi zaista bilo van svake pameti.

 

 

Komentari (0)
Loading