Zaboravite na bakin savet "da se ne baci": Ovih 5 namirnica nikako, ali nikako ne smete podgrevati

Slobodanka Ćorić Vesti 29.09.2023 12:41 0

Koliko puta vam se desilo da vam ostanu ostaci jela od ručka ili večere, pa ih sutradan podgrejete kako ih ne biste bacili

pirinač

Shutterstock

Neki put pogrevanje određenih namirnica nije baš najbolja ideja. Doktorka Stejsi Duvanž sa Instituta za prirodne resurse na Univerzitetu Grinvič u Londonu otkrila je namirnice sa kojim treba da budete posebno oprezni kada ih podgrevate dan ili dva nakon spremanja istih.

Evo kod čega treba da budete posebno obazrivi kako ne biste pokvarili stomak i zadržali nutritivne vrednosti:

1. Pirinač

Da li ste znali da pirinač dok se još ne skuva sadrži bakteriju zvanu "Bacillius cereus". Kuvanjem ona se "ubija", ali ona i dalje može da živi u obliku spora, rekla je dr Duvanž.

Ova vrsta bakterija je u stanju da proizvede toksin koji može da dovede do dve vrste gastrointestinalnih bolesti - povraćanje i dijareju. Prisutan je i bol u stomaku. Da bi se izbegle komplikacije, pirinač treba staviti u frižider u roku od dva sata od kuvanja. Ne treba ga čuvati više od 24 sata.

2. Jaja

Jaja ne bi trebalo ponovo zagrevati. Doktorka ističe da su jaja bogata proteinima i treba ih konzumirati samo hladna u roku od 24 sata od kuvanja. U suprotnom, može da dođe do oksidacije. Oksidanci dovede do oštećenja ćelije i nimalo nisu zdravi.

3. Pečurke

Podgrevanjem pečuraka možete da uništite proteine i hranljive materije. Postaće neukusne, pa čak i gorke, a ukoliko su predugo stajali na sobnoj temperaturi, mogu da vam naprave probleme sa stomakom i varenjem.

4. Spanać

Spanać, kao i kupus  bogati su nitratima i veoma su zdravi za nas, ali potrebno je da izbegavamo njihovo podgrejavanje. Kada se spanać zagreva, nitrati koji se nalaze u spanaću prelaze u nitrite, koji dalje prelaze u nitrozamine koji mogu biti vrlo štetni.

5. Morski plodovi

"U podgrejanim morskim plodovima možete bezbedno da uživate, ali morate biti oprezni u pripremi i neposrednom skladištenju nakon kuvanja“, rekla je dr Suvaž.

Komentari (0)
Loading