Ako u sastavu KEČAPA piše ovo, nikako ga NE KUPUJTE: Cena je nagoveštaj KVALITETA

K.Ć. Vesti 18.09.2022 10:02 0

Paradajz može biti odlična užina za ljude koji gube na težini. Možete ga jesti mnogo bez brige da ćete dobiti na kilaži

Ako u sastavu KEČAPA piše ovo, nikako ga NE KUPUJTE: Cena je nagoveštaj KVALITETA

Shutterstock

Nutritivna svojstva paradajza

Paradajz je odličan proizvod za svakodnevnu konzumaciju. Niskokaloričan je jer sadrži samo 15 kcal u 100 g proizvoda. Ima puno kalijuma, karotenoida i vitamina C. Sve to govori u njegovu korist. 

Najzdravije od paradajza

Likopen je prirodni pigment i moćan antioksidans. Namirnice koje ga sadrže je preporučljivo jesti u prisustvu masti, kao što je maslinovo ulje, jer se u njima rastvara likopen. Ovo poboljšava njegovu stopu apsorpcije.

Obično je poželjno jesti neprerađeno povrće, ali u ovom slučaju konzerve mogu doći u obzir.

Šta izabrati?

Prilikom kupovine soka od paradajza, vredi pročitati informacije na etiketi proizvoda. Dobar sok od paradajza treba da sadrži paradajz, eventualno so ili biljne začine. Nisu potrebni nikakvi drugi sastojci. A evo važnih informacija za ljude koji se bore sa kardiovaskularnim bolestima, uključujući hipertenziju. Ove bolesti zahtevaju stalnu kontrolu količine soli koja se konzumira svakog dana – glavnog izvora natrijuma u ​​našoj ishrani. Čaša soka od paradajza sa solju može da sadrži oko 300-630 mg natrijuma, što je 20-42 procenta. Dnevni dovoljan unos (AI). U takvim slučajevima, vredi izabrati sokove od paradajza bez dodatih soli - čaša takvog proizvoda sadrži oko 25 mg natrijuma.

Šta je sa kečapima?

Često se u kečape dodaju mnogi nepotrebni sastojci. To uključuje: zgušnjivače, glukozno-fruktozni sirup , boje, arome, itd. Kečap se zaista može napraviti bez ovih dodataka. Zato obratite pažnju na to koliko paradajza ima u prerađenom proizvodu. Možda ćete otkriti da u svoju ishranu uključujete kečap koji ne sadrži paradajz!

Najčešće je cena nagoveštaj nutritivne vrednosti kečapa, ali ne uvek. Što je jeftiniji, veći je rizik da ima malo paradajza i puno aditiva.

Neki proizvođači dodaju i do 30 posto da bi poboljšali ukus svog proizvoda. Više glukozno-fruktoznog sirupa nego što bi dodali šećer, što je još jedan argument za NE za takav proizvod. Fruktoza zaobilazi metaboličke puteve i može izazvati debljanje - u ovoj situaciji, od dva zla, šećer je bolji dodatak, piše kobieta.onet.pl.

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading