Nutritivna svojstva paradajza
Paradajz je odličan proizvod za svakodnevnu konzumaciju. Niskokaloričan je jer sadrži samo 15 kcal u 100 g proizvoda. Ima puno kalijuma, karotenoida i vitamina C. Sve to govori u njegovu korist.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Najzdravije od paradajza
Likopen je prirodni pigment i moćan antioksidans. Namirnice koje ga sadrže je preporučljivo jesti u prisustvu masti, kao što je maslinovo ulje, jer se u njima rastvara likopen. Ovo poboljšava njegovu stopu apsorpcije.
Obično je poželjno jesti neprerađeno povrće, ali u ovom slučaju konzerve mogu doći u obzir.
Šta izabrati?
Prilikom kupovine soka od paradajza, vredi pročitati informacije na etiketi proizvoda. Dobar sok od paradajza treba da sadrži paradajz, eventualno so ili biljne začine. Nisu potrebni nikakvi drugi sastojci. A evo važnih informacija za ljude koji se bore sa kardiovaskularnim bolestima, uključujući hipertenziju. Ove bolesti zahtevaju stalnu kontrolu količine soli koja se konzumira svakog dana – glavnog izvora natrijuma u našoj ishrani. Čaša soka od paradajza sa solju može da sadrži oko 300-630 mg natrijuma, što je 20-42 procenta. Dnevni dovoljan unos (AI). U takvim slučajevima, vredi izabrati sokove od paradajza bez dodatih soli - čaša takvog proizvoda sadrži oko 25 mg natrijuma.
Šta je sa kečapima?
Često se u kečape dodaju mnogi nepotrebni sastojci. To uključuje: zgušnjivače, glukozno-fruktozni sirup , boje, arome, itd. Kečap se zaista može napraviti bez ovih dodataka. Zato obratite pažnju na to koliko paradajza ima u prerađenom proizvodu. Možda ćete otkriti da u svoju ishranu uključujete kečap koji ne sadrži paradajz!
Najčešće je cena nagoveštaj nutritivne vrednosti kečapa, ali ne uvek. Što je jeftiniji, veći je rizik da ima malo paradajza i puno aditiva.
Neki proizvođači dodaju i do 30 posto da bi poboljšali ukus svog proizvoda. Više glukozno-fruktoznog sirupa nego što bi dodali šećer, što je još jedan argument za NE za takav proizvod. Fruktoza zaobilazi metaboličke puteve i može izazvati debljanje - u ovoj situaciji, od dva zla, šećer je bolji dodatak, piše kobieta.onet.pl.
BONUS VIDEO

UMRO OSNIVAČ GRUPE NOVI FOSILI: Poznati muzičar preminuo nakon kratke i teške bolesti

DOMINACIJA OLGE DANILOVIĆ: Srpkinja osvojila titulu bez izgubljenog seta!

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

PROFESOR ANTIĆ URNISAO REKTORA ĐOKIĆA: "Glumi da je Mel Gibson iz "Hrabrog srca" ali kad mu neko dirne plate, odmah na sud!" (VIDEO)

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

VODITELJ DNEVNIKA RASKRINKAO DEŠAVANJA NA RTS Nije više mogao da ćuti, ispričao sve o privilegijama na Javnom servisu!

DA LI JE VREME ZA POVRATAK? Sergej na meti dva evropska velikana

NA OVIM POZICIJAMA PLATA IDE I DO 3000 EVRA: Sezonski radnici sve traženiji - Najviše ponuda za ove poslove

PAPA FRANJA PORUČUJE Veliki uskršnji post je vreme za duhovno i telesno izlečenje!

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

DOLAR SLABI – EVRO RASTE: Trampova odluka o carinama utiče na vrednost svetskih valuta

BEZ DILEME KRAJ IBRA: Košarkaši Sloge ubedljivo savladali Novi Pazar

PENZIONER OSTAO BEZ KROVA NAD GLAVOM Prepisao stan komšinici, a nije ni znao
STARAC (85) PRETUKAO SUPRUGU U ZEMUNU Pijan je gurnuo na pod, pa je šutirao nogama
NOSILA SAM STVARI KOJE SU MI KOMŠIJE POKLANJALE, SKLAPALI SMO KRAJ S KRAJEM: Našu pevačicu detinjstvo nije štedelo, radila za PARČE HLEBA, a onda se udala i preselila u vilu!
