Nutritivna svojstva paradajza
Paradajz je odličan proizvod za svakodnevnu konzumaciju. Niskokaloričan je jer sadrži samo 15 kcal u 100 g proizvoda. Ima puno kalijuma, karotenoida i vitamina C. Sve to govori u njegovu korist.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Najzdravije od paradajza
Likopen je prirodni pigment i moćan antioksidans. Namirnice koje ga sadrže je preporučljivo jesti u prisustvu masti, kao što je maslinovo ulje, jer se u njima rastvara likopen. Ovo poboljšava njegovu stopu apsorpcije.
Obično je poželjno jesti neprerađeno povrće, ali u ovom slučaju konzerve mogu doći u obzir.
Šta izabrati?
Prilikom kupovine soka od paradajza, vredi pročitati informacije na etiketi proizvoda. Dobar sok od paradajza treba da sadrži paradajz, eventualno so ili biljne začine. Nisu potrebni nikakvi drugi sastojci. A evo važnih informacija za ljude koji se bore sa kardiovaskularnim bolestima, uključujući hipertenziju. Ove bolesti zahtevaju stalnu kontrolu količine soli koja se konzumira svakog dana – glavnog izvora natrijuma u našoj ishrani. Čaša soka od paradajza sa solju može da sadrži oko 300-630 mg natrijuma, što je 20-42 procenta. Dnevni dovoljan unos (AI). U takvim slučajevima, vredi izabrati sokove od paradajza bez dodatih soli - čaša takvog proizvoda sadrži oko 25 mg natrijuma.
Šta je sa kečapima?
Često se u kečape dodaju mnogi nepotrebni sastojci. To uključuje: zgušnjivače, glukozno-fruktozni sirup , boje, arome, itd. Kečap se zaista može napraviti bez ovih dodataka. Zato obratite pažnju na to koliko paradajza ima u prerađenom proizvodu. Možda ćete otkriti da u svoju ishranu uključujete kečap koji ne sadrži paradajz!
Najčešće je cena nagoveštaj nutritivne vrednosti kečapa, ali ne uvek. Što je jeftiniji, veći je rizik da ima malo paradajza i puno aditiva.
Neki proizvođači dodaju i do 30 posto da bi poboljšali ukus svog proizvoda. Više glukozno-fruktoznog sirupa nego što bi dodali šećer, što je još jedan argument za NE za takav proizvod. Fruktoza zaobilazi metaboličke puteve i može izazvati debljanje - u ovoj situaciji, od dva zla, šećer je bolji dodatak, piše kobieta.onet.pl.
BONUS VIDEO

Spektakularan "trejd" Srba na pomolu: U glavnim ulogama - Vlahović i Pavlović!

ZAČAS GOTOVI: Pasteli najzdraviji slatkiš na svetu (VIDEO)

RADOVI NA EKSPU TEKU PO PLANU Jerinić: Na pripremnom sastanku u Beogradu predstavićemo izložbu

Osvežite vaš krov Mladost NATUR PRO 12 crepom uz 50 godina garancije!

Elektro – robot iz 30-ih koji je nagovestio svet kakav danas poznajemo

TOKOM SVETSKOG PRVENSTVA U VATERPOLU 3000 DINARA I 1500 FREE SPINOVA SAMO U ADMIRAL BETU

„EKSPO NIJE SAMO SVEČANOST“… Izložba je „motor“, znak da je Srbija okrenuta svetu

PROFESOR ANTIĆ: Blokade i kršenje zakona nisu rešenje
Legenda brutalno iskrena posle kolapsa Srbije - Nedopustivo, veliki šamar za nas

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

Bivši muž Mariju Mikić javno poziva na s*ks: ''Ako želiš, javi se'' (FOTO)

MALI NA GRADILIŠTU U SURČINU – Sve ide po planu za Ekspo, ključevi do 1. decembra 2026. (FOTO)

BEZ OVOGA NIKAKO NE MOŽETE DA GLEDATE FILM Da li ste znali da su kokice postale popularne zahvaljujući svetskoj izložbi?

EXPO PIŠE ISTORIJU Ovo je bio trenutak kada je svet prvi put video budućnost

VIŠE OD GENIJA Kako je Marija Kiri pomerila granice i zašto se toga podsećamo baš sada
