Nutritivna svojstva paradajza
Paradajz je odličan proizvod za svakodnevnu konzumaciju. Niskokaloričan je jer sadrži samo 15 kcal u 100 g proizvoda. Ima puno kalijuma, karotenoida i vitamina C. Sve to govori u njegovu korist.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Najzdravije od paradajza
Likopen je prirodni pigment i moćan antioksidans. Namirnice koje ga sadrže je preporučljivo jesti u prisustvu masti, kao što je maslinovo ulje, jer se u njima rastvara likopen. Ovo poboljšava njegovu stopu apsorpcije.
Obično je poželjno jesti neprerađeno povrće, ali u ovom slučaju konzerve mogu doći u obzir.
Šta izabrati?
Prilikom kupovine soka od paradajza, vredi pročitati informacije na etiketi proizvoda. Dobar sok od paradajza treba da sadrži paradajz, eventualno so ili biljne začine. Nisu potrebni nikakvi drugi sastojci. A evo važnih informacija za ljude koji se bore sa kardiovaskularnim bolestima, uključujući hipertenziju. Ove bolesti zahtevaju stalnu kontrolu količine soli koja se konzumira svakog dana – glavnog izvora natrijuma u našoj ishrani. Čaša soka od paradajza sa solju može da sadrži oko 300-630 mg natrijuma, što je 20-42 procenta. Dnevni dovoljan unos (AI). U takvim slučajevima, vredi izabrati sokove od paradajza bez dodatih soli - čaša takvog proizvoda sadrži oko 25 mg natrijuma.
Šta je sa kečapima?
Često se u kečape dodaju mnogi nepotrebni sastojci. To uključuje: zgušnjivače, glukozno-fruktozni sirup , boje, arome, itd. Kečap se zaista može napraviti bez ovih dodataka. Zato obratite pažnju na to koliko paradajza ima u prerađenom proizvodu. Možda ćete otkriti da u svoju ishranu uključujete kečap koji ne sadrži paradajz!
Najčešće je cena nagoveštaj nutritivne vrednosti kečapa, ali ne uvek. Što je jeftiniji, veći je rizik da ima malo paradajza i puno aditiva.
Neki proizvođači dodaju i do 30 posto da bi poboljšali ukus svog proizvoda. Više glukozno-fruktoznog sirupa nego što bi dodali šećer, što je još jedan argument za NE za takav proizvod. Fruktoza zaobilazi metaboličke puteve i može izazvati debljanje - u ovoj situaciji, od dva zla, šećer je bolji dodatak, piše kobieta.onet.pl.
BONUS VIDEO
IMAO JE UGRAĐENA DVA STENTA! Ovako je Halid Bešlić ranije govorio o svom zdravstvenom stanju: ODREKAO SE ALKOHOLA I SMRŠAO 20 KILOGRAMA...

SUVA KOŽA, POSPANOST, GLAD: Ovo su znaci da vam nedostaju masti u ishrani

SVEMIRSKI TELESKOP OTKRIO CRNU RUPU: Sumnja se da je nastala u prvoj sekundi Velikog praska

POČEO OBRAČUN SA NARKO KARTELIMA: Američka vojska izvela smronosni napad na plovilo iz Venecuele

Letovanje sa decom: Kako da vam stomačni problemi ne pokvare planove?

SRUŠILA SE RUSKA LETELICA! Oglasili se zvaničnici
Princeza Dajana i moj sin su ubijeni! Otac Dodija al Fajeda optužio službe za zločin: Lejdi Di je znala previše, morala je da umre...

TRAGIČAR DANA Grci bez Janisa nisu ništa više od suvog proseka

"AMERIČKE VOJNE SNAGE SU IZVELE NAPAD" Tramp se hitno oglasio (VIDEO)

Deca u narodnim nošnjama iznenadila Beograđane – evo zašto ih svi vole

ČAROBNI BONUS DOBRODOŠLICE Registruj se, verifikuj nalog i zavrti čarobni točak sreće koji ti donosi do 10.000 RSD bonusa za sport ili slot – ti biraš!

VEOMA SAM RAZOČARAN PUTINOM Tramp: Preduzećemo korake u vezi sa ratom u Ukrajini

Притвор, казне и поступци према војницима из Црне Горе: ниједна санкција не може поништити да је Косово Србија

NAUČNO OTKRIĆE: Lekovi za mršavljenje mogu prepoloviti rizik od smrti od srčanih oboljenja

TRIK ZA NEGU BILJAKA: Kada dođe jesen jedan začin vam može pomoći da zaštitite vašu baštu
