Nutricionista otkriva koje meso je zdravo za srce: Ove 3 vrste su najbolje, a i ne goje

Slobodanka Ćorić Vesti 16.08.2023 13:37 0

Nedavna istraživanja, međutim, ukazuju na potencijalne prednosti mesa koji imaju visoke količine manoće, ali naravno, one zdravije

meso

EPA/ Rayner Pena

Meso, osnovna namirnica u mnogim ishranama i kuhinjama je izvor je važnih hranljivih materija i proteina. Međutim, s druge strane medalje nalaze se i njegova negativna dejstva. Određene vrste mesa, poput prerađenog ili crvenog, mogu da se odraze na zdravlje srce, ali i višak kilograma.

Nedavna istraživanja, međutim, ukazuju na potencijalne prednosti mesa koji imaju visoke količine manoće, ali naravno, one zdravije. Nutricionistkinja Meri Sabat otkrila je da masne ribe poput lososa, sardina i skuše mogu pomoći vašem kardiovaskularnom sistemu i u borbi da zadržite vitak struk.

Masna riba, poznata po visokom sadržaju omega-3 masnih kiselina, pomaže kod smanjenja upale, poboljšanja funkcije krvnih sudova i snižavanju nivoa triglicerida.

"Ove ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama, posebno EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Omega-3 su poznate po svojim antiinflamatornim svojstvima i mogu da smanje rizik od hroničnih bolesti poput srčanih. To je povezano sa smanjenim krvnim pritiskom, nižim nivoima triglicerida i poboljšanom funkcijom endotela", kaže Sabat za kraj.

 

Komentari (0)
Loading