Ukoliko ovi problemi traju duže vreme, probajte da korigujete neke od svojih loših navika. Stručnjaci navode sedam namirnica koje biste morali da izbacite iz ishrane, ili bar da maksimalno smanjite njihovu konzumaciju.
Začinjena i pržena hrana
Začinjena hrana može lako izazvati kiselinu i navodi se kao okidač koji se nalazi na samom vrhu liste ovih namirnica. Odmah iza nje, nalazi se i pržena hrana.
Čokolada
Čokolada je bogata mastima, kofeinom i kakaom. Ova tri sastojka su glavni uzroci kiseline u želucu.
Gazirana pića
Soda vam može pomoći da vam olakša probavu nakon teškog jela. Međutim, mehurići gaziranih pića šire se u želucu, a to povećava pritisak i dovodi do kiseline.
Meso
Visoki sadržaj trans-masti u crvenom mesu može biti loš za probavu. Umesto masnog mesa, birajte piletinu, ćuretinu i ribu.
Sir
Punomasni sirevi i maslac mogu da budu okidači pojave kisleine u želucu.
Alkohol
Piva i vino spadaju u kisele napitke koji stvaraju nelagodu u stomaku.
Kafa
Šoljica kafe može olakšati glavobolju. Međutim, ona je bogat izvor kofeina, a kofein je jedan od glavnih uzroka kiseline, a naročito ako kafu pijete na prazan stomak.