"Zovu me iz Grčke, žale se na bolove u stomaku": Dr Perišić upozorio na bolest koja je najčešća na letovanju, pa dao savete turistima

Jelena Vukelić Vesti 06.07.2023 13:29 1

Zdravstveni problemi, a među njima i problemi sa varenjem, mogu da pokvare odmor. Mogu, ali ne moraju, a naš čuveni prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, savetuje kako da se spreči ova neprijatna pojava.

dr Voja Perišić

Printscreen/ Prva

"Tri dana pre polaska na put uzeti probiotik, ja sam skoro razmišljao koji probiotik... Može da bude i onaj standardni, ali u mega dozi", rekao je profesor Vojislav Perišić jednom prilikom gostujući u emisiji "Jutro" na TV Prva

Objasnio je zatim šta to znači mega doza: "Imate nekoliko mega doza: 20 milijardi po kapusli ili kesici, 35 milijardi i 55 milijardi. Svakako bih savetovao da se, ako se ide u zemlju visokog rizika, uzima ultrastrong doza od 55 milijardi".

Ovom ultrastrong količinom se ne ostavlja mesta u našem organizmu za patogenu bakteriju, dodao je dr Perišić, a zatim napomenuo da je pitanje "koliko probiotika dnevno" evolvirajući subjekt, pa se tako u preporukama išlo i od dva probiotika dnevno, preko tri doze do čak pet probiotika na dan (u zavisnosti od težine zdravstvenog problema).

 

Istakao je da se mega doze probiotika mogu uzimati i tokom letovanja kao i da taj savet važi i za decu i za odrasle.

"Nećemo pogrešiti i nemojte se plašiti", poručio je i dodao da se određenim količinama zapravo samo popunjavaju receptorna mesta za patogene.

"Enterofuril, jedno antibakterijsko i antivirusno hemijsko jedinjenje koje se ne apsorbuje, a koje ima vrlo visoku koncentraciju u našim crevnim sokovima, pa kad uđe bakterija, ona nema sposobnost da uđe u zid nego biva uništena. To treba uzimati pre odlaska u zemlje visokog rizika", naglasio je.

Njegov savet je i da se ruku obavezno peru pre jela, ali i da se pažljivo bira hrana: "posno mleko, posni sir, zeleniš, paradajz, rotkvice, zelena salata, mladi luk. Jedan paradajz ima više vitamina C od jednog limuna, a to je antiupalni vitamin".

Šta ukoliko ipak dođe do zdravstvenih smetnji?

"Ja ću reći, mnogi će sada da me stave u top, što bi rekli. Mene zovu prijatelji iz Grčke: "Stigli smo tamo, imamo pet proliva danas i boli stomak, šta da radimo? Temperaturica je laka". Reko’ ponesite antibiotik (antibiotik druge generacije drugoj generaciji fluorohinolonskih antibiotika), to su tablete koje ubijaju sve enteralne patogene i popijte na 12 sati po dve. Posle treće doze, kunem vam se Bogom, sve je gotovo. To je terpaija za odrasle i za decu", istakao je.

Navalite na giros

Profesor je imao još nekoliko preporuka kada je u pitanju hrana pa je tako naglasio da se voće iz hotela dodatno pere, a da se giros slobodno jede.

"Giros se sprema na visokoj temperaturi i ubija svaku bakteriju. I naravno, voće prati, prati, prati... I da pripremaju sezonsku salatu na licu mesta kuvari koji imaju rukavice. Biti oprezan sa kuvanom hranom koja stoji", zaključio je.

Komentari (1)
Loading
uvek čovek nešto novo sazna
27.05.2023 20:00

.Temperatura pečenja opeke je oko 900 stepeni, nisam znao da se na toj temperaturi peče giros?!