Da li voće treba da peremo u rastvoru sode bikarbone? Hemičar dr Blagojević rešilo dilemu svih Srba i otkrio koje voće se najvše prska

Jelena Vukelić Vesti 03.07.2023 13:38 1

Dr Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju u Beogradum otkriva kako najbolje da peremo omiljeno voće i otklonimo pesticide

povrće

Shutterstock

Pranje voća i povrća prije jela je nužno kako bismo otklonili prljavštinu, pesticide i bakterije koje mogu da budu štetne po naše zdravlje. I dok ih jedni samo ovlaž properu vodom, drugi se otlučuju za temeljno pranje - uz pomoć sode bikarbone.

Postavlje se pitanje da li je to zaista potrebno i kako utiče na naše omiljene namirnice. Mogli smo na Internetu da vidimo trik sa jagodama i sodom bikarbonom. Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju dr Stevan Blagojević, gostujući na Prva TV objasnio je da li ovaj metod zaista ima efekta.

- To je jedan način koji se tako propagira, ali nije potrebno. Jagode je dovoljno oprati u vodi, kao i drugo voće. Soda bikarbona menja pH, verovatno će promeniti malo boju i ukus - objašnjava Dr Blagojević.

Na pitanje, da li se sodom bikarbonom uklanjaju i pesticidi iz voća, doktor je bio jasan:

- Ne. Soda bikarbona samo utiče na promenu pH, niti utiče preterano na rastvorljivost, niti skida masnoće. To je priča koju je neko postavio i nije uopšte proveravao - objašnjava direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju.

Kako istiće doktor, većina voća i povrća se prska u nekim ciklusima malim koncetracijama pesticida - i jabuke, jagode, luk, paradajz...

Dodaje da sve što izgleda za oko lepo, spana ili mladi luk, sadrži pesticide i zaštićeno je njima. Kada je reč o namirnici koja se najviše prska, dr Blagojević ističe da su to jabuke.

- Ako se dobro operu vodom, skinu se pesticidi. Dovoljno je 10-15 minuta mlakom vodom oprati namirnice", savetovao je za kraj.

Komentari (1)
Loading
Nole
19.05.2023 17:04

Kad covek kaze verovatno ce promeniti boju, znaci da on govori na osnovu nagadjanja. Da bi znao, korao bi sprovesti eksperimente, analize. Ovako je sve rekla kazala, kao i njegov pH!!??