Gusta krv izaziva INFARKT: Svetlana UPOZORAVA sve da obratimo pažnju na OVA tri simptoma!

Vesti 03.05.2023 10:35 0

Posledice guste krvi mogu biti veoma opasne

bolnica

Shutterstock

Zdravlje zavisi od mnogih faktora, a jedan od njih je kvalitet krvi. Crvena tečnost, koja život znači, odgovorna je za održavanje gotovo svih vitalnih procesa, a ako se njena struktura promeni, to se odmah odražava na rad unutrašnjih organa.

Srce

Shutterstock

 

 

Ruska hematološkinja Svetlana Bičkova navela je simptome koji ukazuju na gustu krv kod starijih osoba. Prema njenim rečima, to mogu da budu glavobolja i peckanje u prstima, kao i vrtoglavica.

Ukoliko osetite ove znake, najbolje bi bilo da uradite D-dimer koji će pokazati da li je krv gušća nego što bi trebalo i da li postoji razlog za brigu.  

Laboranti mogu već pri uzimnji krvi da vide da li postoji problem, jer će ona mnog teže "teći" kroz iglu u špric. A zašto je veća gustina krvi opasna po zdravlje, hematološkinja objašnjava: 

- Gusta krv je opasna jer usporava protok krvi. Tako se remeti mikrocirkulacija u malim sudovima vitalnih organa, uključujući srce, mozak, bubrege i pluća. Usled povećane gustine krv može da dođe do tromboze, srčanog ili moždanog udara - kaže dr Svetlana.

Kada se obratite lekaru, propisuje se koagulogram, koji pomaže u proceni zgrušavanja krvi.

 

Komentari (0)
Loading