Jaja su zdrava namirnica i sadrže lako svarljive proteine i korisne aminokiseline. Međutim, koristi se mogu razlikovati u zavisnosti od načina pripreme, kaže nutricionista Nurija Dijanova za radio "Sputnjik".
- Ovo je najbolji protein u rangu proteina, lako se vari i ima idealan sastav aminokiselina, čak i bolji od mesa. Žumance sadrži i lecitin, koji utiče na vid, i vitamin A u idealnom obliku - kaže Dijanova.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Međutim, jaja se različito apsorbuju u telu u zavisnosti od načina kuvanja. Dakle, kaže stručnjak, telo najbolje percipira omlet. Na drugom mestu je poširano jaje. Zatim slede kuvana, pržena jaja i sirovo jaje.
Dijanova je primetila da je omlet univerzalno jelo i lider u smislu svarljivosti za telo. Savetovala je da se napravi omlet od jednog celog jajeta i nekoliko proteina.
Ranije je nutricionista Irina Stepnaja rekla da bi uključivanje dva žumanca u dnevnu ishranu blagotvorno uticalo na rad gastrointestinalnog trakta i ublažilo nedostatak vitamina. Pored toga, svakodnevna konzumacija ovog proizvoda takođe jača kosti.