Ideja o detoksikaciji tela je čista prevara? Novi trend se širi kao zaraza, a evo zašto bi trebalo da budete oprezni

Vesti 19.04.2023 11:30 0

Ekspert razmatra jedan od aktuelnih Tiktok trendova za detoksikaciju

Ideja o detoksikaciji tela je čista prevara? Novi trend se širi kao zaraza, a evo zašto bi trebalo da budete oprezni

Shutterstock

Popularno zmajevo voće danas možemo da pronađemo i u Srbiji. 
U slučaju da niste videli, brojni korisnici aplikacije za deljenje videa žure da se dokopaju žutog zmajevog voća, zvanog žuta pitaja.

Na ulici se priča da deluje kao prirodni laksativ i da je stoga dobar za zatvor, kao i za takozvanu detoksikaciju. Čini se da je sve počelo objavom influenserice i podkastera Halej Kejt, koja je objavila snimak u kojem opisuje kako je probala voće iz hira i otkrila da je to imalo prilično snažan uticaj na nju.


Registrovani nutricionista Rejčel Dejvis kaže da žuto zmajevo voće služi kao izvor vlakana, što može da pomogne kod zatvora.

 

 

„Takođe je dobar izvor antioksidanata i hranljivih materija kao što su vitamin C, kalcijum, gvožđe, vitamin A i magnezijum“, kaže ona za Metro.co.uk.

„Kao i kod drugog voća sa visokim sadržajem vlakana, kao što je kivi, preterana konzumacija će verovatno izazvati laksativan efekat, posebno kod onih koji obično imaju nizak unos vlakana (što mogu objasniti neka od iskustava koja su dokumentovana) . „Podjednako, ima visok sadržaj fruktoze koja može izazvati nadimanje i dijareju kod nekih pojedinaca kada se jedu u višku.“ Međutim, ona se protivi ideji detoksikacije, bilo konzumiranjem žutog zmajevog voća ili bilo čega drugog.

Rejčel objašnjava: „Ideja da moramo da jedemo bilo koju hranu da bismo praznili creva i podstakli „detoksikaciju“ ili „čišćenje“ je problematična.

„U stvari, ideja da treba da se „detoksiramo“ je pogrešna jer telo ima svoje prirodne sisteme za detoksikaciju koji rade sve vreme – u jetri, bubrezima, crevima, koži, limfi i plućima. „Međutim, svakako možemo da podržimo ove sisteme za detoksikaciju da efikasno funkcionišu, a najbolji način da to uradimo je konzumacija kvalitetne, raznovrsne, integralne ishrane, koja uključuje adekvatan unos vlakana (cilj 30 g dnevno) iz biljne hrane kao što je voće. i povrće, pasulj i mahunarke, orasi i semenke i integralne žitarice. „Takođe ostanite hidrirani, minimizirajte kofein i alkohol, dajte prednost spavanju, upravljajte stresom i svakodnevno pokrećete naša tela – fokusirajući se na osnove.“

 

@rivovershares @halleykate is the funniest person alive, only she would make a fruit sell out 😂😂 LMAO this was the weirdest reason for me to pick up a fruit, but they taste SOOO GOOD 💕 #yellowdragonfruit #laxatives #naturallaxative #dragonfruit #pooping ♬ original sound - Riv

 


Oni koji izjednačavaju... duga putovanja u toalet sa detoksikacijom takođe greše, jer Rejčel ističe da to može da spreči da dobijete hranljive materije koje su vam potrebne. „Dok je hronična opstipacija zabrinjavajuća, redovne epizode ​​dijareje, kako navode mnogi od ovih korisnika TikTok-a, takođe su problematične“, objašnjava ona.

 

 

„Brzo vreme prolaza kroz digestivni trakt može inhibirati apsorpciju hranljivih materija i poremetiti ravnotežu crevnog mikrobioma, što je važno ne samo za zdravlje probave, već i za opšte blagostanje.“ Drugim rečima, vašem telu je potrebno vreme da svari hranu.

 

 


Ako uspostavite dobro zaokružene navike i još uvek imate problema sa crevima, Rejčel kaže da je vreme da se uključi zdravstveni radnik, jer bi to mogao biti znak da postoji još jedan osnovni problem. „Hronični zatvor ne treba zanemariti“, kaže ona, „i može biti pokretački faktor mnogih drugih simptoma kao što su problemi sa kožom, glavobolja i umor. Na kraju, trebalo bi da istražimo šta je osnovni uzrok zatvora i da se bavimo tim, a ne da tražimo brza rešenja. Ona dodaje da je raznolikost ključna za zdravo telo i um i da je „uravnotežen pristup“ i realističniji i bolji za vas od traženja „srebrnog metka kada je ishrana u pitanju“.
 

 

 

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading