Zbog popularnog ZAČINA njemu je žučna kesa eksplodirala: Srbi ga masovne koriste, a nisu ni svesni da može da ostavi negativne posledice na zdravlje

Vesti 22.02.2023 16:35 0

Ovaj slučaj naglašava potencijalne opasnosti svakodnevnog uzimanja biljnih suplemenata.

Zbog popularnog ZAČINA njemu je žučna kesa eksplodirala: Srbi ga masovne koriste, a nisu ni svesni da može da ostavi negativne posledice na zdravlje

Shutterstock

Naime nikada u istoriji nije zabeležena ovakva potrošnja suplemenata i namirnica za koje se veruje da mogu da nam pomognu da budemo zdraviji. Ipak, mnogi ljudi nisu upoznati sa mogućim posledicama, niti imaju naviku da se konsultuju sa lekarima.


Dok je popularna potražnja jedno, nauka je drugo. Zabrinjavajuće istraživanje povezalo je uobičajeni dodatak ishrani sa rupturom žučne kese kod 69-godišnjeg muškarca.

Lekari su jedva razumeli o čemu se radi

Anti-inflamatorni kurkumin, sastojak kurkume je povezan sa čitavim nizom prednosti, u rasponu od kontrole dijabetesa do lečenja artritisa. Ovi moćni efekti učinili su kurkumin popularnim dodatkom, koji je našao mesto u medicinskim ormarićima mnogih ljudi. Međutim, izveštaj o jednom slučaju, objavljen u "American Journal of Medical Case Reports", i dalje stavlja „mrlju“ na ovaj dijetetski proizvod.


Naime, muškarac star 69 godina je posle tri dana konstantnih bolova otišao u Hitnu pomoć, ističući da oseća i bol u grudima, a imao je temperaturu i jako se znojio. Taj bol se proširio na gornji deo leđa, lekari su mu pregledali pluća i kardiovaskularni sistem, ali krivca za ove tegobe nisu mogli da pronađu.

Ali CT njegovog grudnog koša pokazao je da mu je pukla žučna kesa i da je imao kamen u žuči od jednog centimetra. Dok su najčešći uzroci rupture žučne kese kamen u žuči i holecistitis, istraživači veruju da su dodaci kurkumina odigrali značajnu ulogu.

Ovaj 69-godišnji muškarac je četiri meseca uzimao dnevnu dozu od 1500 do 2000 mg kurkumina. Popularni dodatak se ne preporučuje osobama sa kamenom u žuči jer kurkuma može da poveća sposobnost žučne kese da izbaci žuč u žučne kanale.

Međutim, pokazalo se i da žuti začin smanjuje rizik od kamena u žuči kod onih koji ih nikada ranije nisu imali. Istraživači su objasnili da su prethodno formirani žučni kamenci kod muškarca u kombinaciji sa predoziranjem suplementa kurkumina možda izazvali pucanje žučne kese. Na sreću, otpušten je iz bolnice nakon nedelju dana antibiotske terapije koja se sastojala od metronidazola i levofloksacina. Pacijentu je rečeno da nastavi da uzima lekove kod kuće. „Ovaj slučaj je važan jer naglašava potencijalne opasnosti od prekomernog unosa biljnih suplemenata“, upozorava se u izveštaju o slučaju. Istraživači su objasnili da kurkumin treba koristiti "sa oprezom", posebno kod pacijenata sa žučnim poremećajima.
 

Komentari (0)
Loading