Banane su bogate kalijumom, magnezijumom i vitaminom B6. Banane sadrže rastvorljiva vlakna koja vezuju kalorije i masti u stomaku i crevima i izvlače ih iz tela pre nego što uđu u krvotok. U ovom slučaju bolje su zrele banane jer sadrže više skroba.
Dva najbitnija sastojka kivija su antioksidansi i vitamin C. Količina vitamina C na 100g kivija je 98mg, što je duplo više od pomorandže i limuna. Pomaže organizmu da neutrališe slobodne radikale, a tako se organizam štiti od mnogih bolesti. Velika količina folne kiseline u ovom voću, pored vitamina C, jača odbrambeni sistem organizma. Povećavaju stvaranje belih i crvenih krvnih zrnaca, takođe i antitela, koja nas štite od virusnih oboljenja.
Kivi sadrži vitamin E i omega 3 i 6 masne kiseline, poboljšava zdravlje arterija. Na ovaj način se sprečava pojava tromba i krvnih ugrušaka. Idealan je za zaštitu od tromboze, srčanog udara i oštećenja mozga.
Sastojci:
- 4 kivija
- velika banana
- komadić korena đumbira (oko 2 cm)
- 1-2 kašičice meda
- manja šolja sveže ceđenog soka od pomorandže (ili vode ili mleka)
Priprema:
Oljušten kivi i bananu iseckajte, pa ubacite u blender. Sa đumbira skinite koru, operite, naseckajte, pa ubacite u blender. Dodajte ceđeni sok od pomorandže, med i sve dobro izblendajte.