Ovo piće značajno snižava nivo šećera u krvi: Sigurno ga imate kod kuće

Vesti 15.01.2023 14:24 0

Ako bolujete od dijabetesa, sigurno znate koliko je vaša ishrana važna

dijabetes

Shutterstock

Ono što jedete i pijete ima značajan uticaj na to kako se osećate. Kineski naučnici otkrili koji napitak može pomoći u smanjenju šećera u krvi. Ispostavilo se da je ovo dobro poznati zeleni čaj. Pogledajte kako deluje na zdravlje dijabetičara.

Postoje dva tipa dijabetesa – tip 1 i tip 2. U oba slučaja, pacijenti se suočavaju sa problemom previsokog nivoa glukoze u krvi. Kod dijabetesa tipa 1, to je zato što telo nije u stanju da proizvede dovoljno hormona koji se zove insulin, koji kontroliše nivo šećera u krvi. S druge strane, dijabetes tipa 2 je mnogo češći. Obično se razvija tokom godina. Kod pacijenata sa ovom vrstom dijabetesa, povišen nivo glukoze u krvi obično je uzrokovan gojaznošću i nedostatkom vežbanja, između ostalog.

Samo promena ishrane nije dovoljna za borbu protiv ove bolesti. Na kraju krajeva, postoje proizvodi koji su u stanju da značajno smanje nivo šećera u krvi. Jedan od njih, kako su pokazali kineski naučnici, je zeleni čaj .

Uticaj zelenog čaja na dijabetes

Tim sa Univerziteta nauke i tehnologije Huazhong u Kini analizirao je rezultate 27 studija koje su testirale efekte zelenog čaja na učesnike eksperimenta. Izveštaj koji su napravili jasno je pokazao da je ovo piće značajno snizilo nivo glukoze u krvi natašte. Objavljeno je u časopisu "Ishrana i metabolizam".

Smatra se da je „normalan“ nivo glukoze u krvi natašte 100 miligrama po decilitru (mg/dl). Ako se kreće od 100 do 125 mg/dL, to je preddijabetes, a 126 mg/dL i više znači da pacijent ima dijabetes.

U izveštaju kineskih naučnika čitamo da je u metaanalizu uključeno 27 studija koje su uključivale 2.194 osobe. „Kombinovani rezultati su pokazali da je zeleni čaj značajno smanjio nivo glukoze u krvi natašte za 1,44 mg/dL bez očigledne heterogenosti“, ističu stručnjaci. „Međutim, konzumacija zelenog čaja nije značajno uticala na vrednosti insulina natašte i HbA1c“, dodaju oni.

Šta to znači? Kod pacijenata koji su kratko vreme pili zeleni čaj, nivo glukoze u krvi se zapravo smanjio. Međutim, insulin i glikovani hemoglobin nisu bili značajno pogođeni.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading