Srbijom se širi PANIKA, ponovo su se pojavile MALE BOGINJE: Sve više je NEVAKCINISANE DECE, a posledice su sve ozbiljnije

Vesti 12.01.2023 16:30 0

Vakcinacija protiv malih boginja je jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog (doživotnog) imuniteta

Srbijom se širi PANIKA, ponovo su se pojavile MALE BOGINJE: Sve više je NEVAKCINISANE DECE, a posledice su sve ozbiljnije

Pexels

 

Male boginje mogu da izazovu ozbiljne posledice koje se ponekad ispoljavaju tek godinama kasnije, a stopa vakcinacije u Srbiji i svetu opada.

MMR vakcina u Srbiji je obavezna

Iako je ova vakcina u Srbiji obavezna po Zakonu o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti, „stopa vakcinisanih je u padu i to bi moglo da dovede do nove epidemije", kažu iz Udruženja pedijatara Srbije.

- Prema podacima koje nam je dostavio Institut 'Batut', stopa vakcinisanih u 2020. godini bila je samo 78 odsto, a potrebno je da ih bude više od 95 odsto, jer su morbili veoma zarazni - kaže doktor Jorgos Kostantinidis, predsednik Udruženja pedijatara.

Male boinje stigle u Srbiju

U Srbiju su stigle male boginje, a prvi slučajevi potvrđeni su kod troje dece, uzrasta do godinu i po dana. Mališani se za sada osećaju dobro, a stručnjaci ponovo podsećaju roditelje na značaj MMR vakcine i upozoravaju da komplikacije morbila mogu biti teške, pa čak i dovesti do smrtnog ishoda što se dešavalo tokom posledenje epidemije kada smo imali 15 umrlih i to najviše među decom do pet godina, uključujući jedno novorođenče.

- Obuhvat vakcinacije bi trebala da iznosi preko 95 odsto što u Srbiji nije slučaj. Prema podacima kojima raspolažemo obuhvat u prošloj godini je bio 71 odsto kada je reč o uzrastu dece do dve godine, dok je kod dece predškolskog uzrasta taj obuhvat oko 85 odsto, što nije dovoljno – rekla je Verica Jovnović, Direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Kako da prepoznate male boginje?

Male boginje počinju simptomima i znacima akutne infekcije gornjih disajnih puteva, što je po pravilu praćeno visokom temperaturom, podbulošću lica, zakrvavljenošću vežnjača, glavoboljom i malaksalošću. Karakteristična ospa po pravilu izbija 2-4 dana kasnije i dete obično izgleda „kao posuto crvenim tačkama”. Rani znak malih boginja su i Koplikove mrlje – sitne beličaste promene na sluzokoži usne duplje, slične zrnu griza, okružene crvenilom. Najčešće se viđaju u predelu iznad gornjih kutnjaka.

Kako da razlikujete početne simptome malih boginja sa običnom prehladom?

Ako se par dana nakon prvih simptoma bebi na unutrašnjoj strani obraza pojave sitne bele pege poput zrna peska – znaćete da nije samo obična prehlada. Dva dana posle ove pegave prethodnice kreću boginje – specifičan osip po koži prvo se pojavljuje na čelu, ispod ušiju i na vratu. Za dva dana beba će biti prekrivena pegavim, sitnocrvenim tačkicama – beba će izgledati kao da joj je koža potpuno pocrvenela. Male boginje u ovoj fazi može da prati i vrlo visoka temperatura.

Koja je prevencija od ove bolesti?

Redovna vakcinacija (MMR) i stroga izolacija bolesnih.

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading