Rani ZNACI demencije primećuju se tokom PRAZNIKA: Evo kako da reagujete ako ih uočite

Vesti 06.01.2023 17:35 0

Božić je vreme za smeh i slavlje za celu porodicu. To je takođe vreme kada se različite generacije okupljaju da uživaju u prazničnom veselju.

baka

Shutterstock

Ali ako neko vreme niste videli neke od svojih rođaka, možda ćete primetiti promenu u njihovoj ličnosti do Božića. Stručnjaci iz Dementia UK objašnjavaju da praznična sezona može da bude teška i za one sa demencijom i za ljude koji brinu o prijateljima ili članovima porodice sa ovim stanjem. I to takođe može da bude vreme kada možete primetiti nove simptome kod nekoga koga volite, pa je korisno znati šta bi moglo da bude znak demencije. U osnovi, glavni simptomi su podeljeni u tri kategorije, a to su problemi sa pamćenjem, kognitivnim sposobnostima i komunikacijom.

NHS navodi da rani simptomi bolesti uključuju:

  • gubitak pamćenja
  • teškoće u koncentraciji
  • otežano obavljanje svakodnevnih zadatka 
  • borba da se isprati razgovor ili pronađe prava reč
  • zbunjenost oko vremena i mesta
  • promene raspoloženja

Smernice navode da ovi simptomi obično prvo budu blagi i vremenom se pogoršavaju.

Luca Rado, suosnivač Helpd Ltd - specijalista za kućnu negu u kući - ranije je rekao da ako ovi simptomi počnu da se javljaju redovno, to može ukazivati na rani problem.

Još jedan rani znak, dodao je, je gubitak interesovanja za svakodnevne aktivnosti i hobije u kojima se ranije uživalo. „To je često zato što demencija utiče na misao i pamćenje, pa pojedinac možda čak i ne razmišlja o tome da učestvuje u hobiju, jednostavno zato što više nema misli da to radi“, rekao je on. Dodao je i da donošenje ishitrenih odluka može biti i rani znak upozorenja. Sve neobične, nepromišljene radnje koje su van karaktera i potencijalni razlog za zabrinutost takođe su tipične za one sa demencijom, rekao je on. Luka je objasnio da bi primer ovoga bila odluka da odnesete osnovne stvari u dobrotvornu radnju ili da nosite odeću koja nije prikladna za vremenske prilike.


Loša procena obuhvata i prostornu svest, a samim tim i nespretnost.

NHS je dodao da, iako su ovo uobičajeni znaci demencije, različiti tipovi mogu različito da utiču na ljude i svako će doživeti simptome na svoj način.

Šta da radite?

 Ako mislite da vaša voljena osoba postaje sve zaboravnija, NHS kaže da bi trebalo da ih ohrabrite da razgovaraju sa svojim lekarom opšte prakse. Možete im ponuditi da idete zajedno sa njima na njihov sastanak kako biste ih podržali. 

NHS kaže: „Lekar opšte prakse će pitati kako su se simptomi razvili tokom vremena. „Oni takođe mogu da urade test pamćenja i fizički pregled. „Mogu se uraditi testovi krvi da bi se proverilo da li su simptomi uzrokovani drugim stanjem. "Ako se drugi uzroci mogu isključiti, lekar opšte prakse će obično uputiti vašeg prijatelja ili rođaka na kliniku za pamćenje ili drugu specijaliziranu službu, gde će možda imati više opcija procene da potvrde da li imaju demenciju."

Komentari (0)
Loading