Evo koliko je ČAČKANJE nosa OPASNO po zdravlje: Odmah morate da prestanete sa ovom gadnom navikom

Vesti 02.01.2023 08:50 1

Čačkanje nosa je jedna od najgorih navika, da ne pominjemo da je većina ljudi smatra odvratnom

Evo koliko je ČAČKANJE nosa OPASNO po zdravlje: Odmah morate da prestanete sa ovom gadnom navikom

Shutterstock

Međutim, ako na trenutak zaboravimo na loše manire, treba istaći da opsesivno čačkanje nosa može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje.

Naročito, u doba koronavirusa…

Najveći rizici koje nosi čačkanje nosa:

Infekcije

Nokti mogu da prouzrokuju male “rezove” u tkivu nozdrva. Takođe, bakterije mogu da užu u ove “rezove” i izazovu razne infekcije.

Širenje bolesti

U sluzi iz nosa se sakupljanju prašina, bakterije i virusi koje udiošete svaki dan.  Čačkanjem nopsa širite te štetne supstance.

Oštećenje sluzokože nosa

Svakodnevno čačkanje nosa, može dovesti do ozbiljnih povreda septuma (pregrade između nozdrva), krvarenja i oticanja nosa.

Kako da odviknete od ove navike

Kao i sve nesvesne radnje, teško je odvići se. Stručnjaci predlažu nekoliko načina za odvikavanje, ali, realno, sve je stvar vaše volje.

Rastvor slane vode je odličan u slučajevima kada osetite potrebu da čačkate nos, jer su vam nozdrve suve. Ovako ćete vratiti vlašnost u unutrašnjosti nosa.

Stavite improvizovani zavoj na prst koji koristite za čačkanje, na taj način ćete sprečiti sebe da nastavite sa svojom omiljenom “zabavom”.

Ako je čačkanje nosa način za borbu protiv stresa ili anksioznosti, nađite zamenu. Držite nešto u ruci ili igrajte igricu koja zahteva da uposlite obe ruke.

Međutim, ako ništa od ovoga ne pomogne, konsultujte psihologa.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Marko
02.01.2023 15:22

Gluposti! Kako može da bude opasno po zdravlje, jer se lepo izvade dlačice i sline iz nosa. Poželjno je skinuti sve dlačice sa trimerom za nos i obrve.