- Ne možete smanjiti samo količinu sala oko struka, ali ključ mršavljenja i užeg struka je smanjenje opšteg procenta masti u telu - rekla je nutricionistkinja Melisa Danijels za "Eat this not that".
Jedite pravi miks proteina, masnoća i ugljenih hidrata za metabolizam
Uzevši u obzir da većina ljudi ima metabolizam koji efikasnije i brže vari proteine i masti nego ugljene hidrate - trebalo bi da se koncentrišete na ishranu koja sadrži više masti i proteina, a manje ugljenih hidrata.
Danijels preporučuje da vam se obroci sastoje od 50 odsto proteina, 25 odsto masti i 25 odsto ugljenih hidrata.
- Većinu ugljenih hidrata pojedite rano tokom dana. Većina ljudi aktivna je tokom dana i za to vam treba gorivo, odnosno energija koju dobijate iz tog makronutrijenta. Najgore ih je jesti kasno uveče jer ih telo neće potrošiti. Ako vam je teško da unesete 50 grama proteina dnevno, pomozite sebi tako što ćete ujutro popiti proteinski šejk - ističe nutricionistkinja.
Napunite se proteinima
Kako i sama doktorka ističe, najviše proteina trebalo bi da konzumirate za večeru kako bi se tokom noći vaši mišići obnovili.
Kako primer dobre večere, dr Melica savetuje da pojedete neku masniju ribu.
- Nešto poput lososa s povrćem poput spanaća ili špargli. Jedenje masne ribe uveče povećava količinu omega-3 masnih kiselina koje telo apsorbuje noću, a to rezultira dubljim snom, jačim otpuštanjem hormona rasta i smanjenjem infekcija.
Što se ručka tiče, on bi trebalo da se sastoji od skroba, recimo pola šoljice pirinča, 110 grama proteina, recimo pilećih prsa i šoljice povrća poput spanaća ili cvekle.
Naravno, pošto je doručak najbitniji obrok dana, nutricionistkinja nije htela da "diktira" meni za ovaj obrok, ali jeste istakla da je korisno popiti proteinski šejk u ranim jutarnjim satima.
Izbegavajte hranu koja podstiče upale
Upale su prirodne rekacije tela na viruse na primer. Ali kada su upale hronične i učestale, one su uglavnom uzrokovane hranom koju jedete.
Hronične upale povezane su s karcinomima, bolestima srca, dijabetesom, depresijom i Alzheimerovom bolesti. Upale takođe utiču i na debljanje, dokazano je da upale mogu poremetiti hormon leptin koji telu govori kada ste siti.
U hranu koja podstiče upalne procese spada hleb, prerađeni ugljeni hidrati, pržena hrana, crveno meso i pića puna šećera.