Koje hranljive materije su štetne za srce?
- so
- čips
- pahuljice sa mlekom
- beli hleb
- instant rezanci
- energetska pića
- dijetalna pića
Način na koji hrana utiče na srce zavisi od toga koje hranljive materije sadrži. Supstance štetne za kardiovaskularni sistem su, na primer:
- velike količine soli
- zasićene masti, posebno trans masti
- velike količine alkohola
- jednostavne ugljene masti
- kofein
- veštački zaslađivači kao što je aspartam
So
So je začin koji poboljšava ukus većine jela. Nažalost, jedenje previše ovih belih kristala je loše za vaš kardiovaskularni sistem. Neadekvatna ishrana povećava krvni pritisak . Krv tada vrši preveliki pritisak na zidove arterija, što ih oštećuje i čini ih tvrdim i nefleksibilnim.
Visok rizik od razvoja ateroskleroze je još jedna posledica hipertenzije. U toku ove bolesti, u arterijama pacijenta formiraju se aterosklerotski plakovi. Ako se nalaze u zidu jedne od koronarnih arterija koje snabdevaju srce kiseonikom i hranljivim materijama, dotok krvi u ovaj organ je poremećen. Rezultat је bolest koronarnih arterija. Kada se energetska jedinjenja i kiseonik ne isporučuju u dovoljnoj količini do kardiomiocita, ćelija koje grade srčani mišić, oni postaju hipoksični.
Čips od krompira
Čips može biti ukusna užina, ali sadrži ogromnu količinu soli. Njihovo jedenje takođe obezbeđuje telu veliku količinu ugljenih hidrata i trans masti. U njima nema ništa zdravo. Prekomerna upotreba ugljenih hidrata i masti povećava nivo triglicerida u krvi . Reč je o molekulima lipida, čiji višak, odnosno hipertrigliceridemija, značajno povećava rizik od razvoja bolesti koje ugrožavaju srce, kao što su:
- ateroskleroza,
- koronarne bolesti srca i koronarne arterijske bolesti,
- hipertenzija,
- infarkt miokarda.
Trans masti su štetne za ljudsko telo i nisu vredan deo ishrane. Nalaze se uglavnom u prženim proizvodima, poput čipsa. S druge strane, ugljeni hidrati sadrže veliku količinu kalorija, čiji se višak pretvara u trigliceride i skladišti u masnom tkivu. Da biste održali kardiovaskularno zdravlje, ne morate u potpunosti da odustanete od čipsa , ali treba da ograničite njihovu količinu i da umesto prženog izaberete čips koji se peče u rerni.
Pahuljice sa mlekom
Pahuljice sa mlekom se smatraju zdravim doručkom za sve, a posebno za decu. Pripremaju se lako i brzo, pa mališani to mogu da urade i sami, dok roditelji žure na posao. Nažalost, ova popularna navika uzrokuje da mnogi ljudi razviju pogrešne navike u ishrani od ranog detinjstva. Kupljene žitarice sadrže toliko šećera da ih lekari ponekad upoređuju sa jedenjem slatkiša .
U procesu proizvodnje žitaricama se dodaje značajna količina šećera. Prema članku pod naslovom „Dodat unos šećera i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti među odraslima u SAD“, koji su 2014. objavili Kvanhe Jang i kolege, jedenje hrane sa puno dodatog šećera značajno povećava rizik od umiranja od srčanih bolesti. Jednostavni ugljeni hidrati koji se konzumiraju pretvaraju se u trigliceride, čiji visoki nivoi u krvi mogu izazvati aterosklerozu, koronarnu bolest srca i srčani udar.
Zamenite popularne mlečne pahuljice mlekom sa još jednim brzim i ukusnim doručkom . Zdrav primer žitarica i mlečnog obroka ujutru je kaša . Najbolje je dodati sveže voće, jer i sušeno voće sadrži dosta šećera. Ostale namirnice dobre za srce koje se mogu koristiti za obogaćivanje ovog jela uključuju orašaste plodove , kao što su orasi bogati antioksidansima ili pistaći koji snižavaju pritisak i bademi koji regulišu holesterol . Možete probati i ukusnu mlečnu kašu sa puterom od kikirikija.
Beli hleb
Beli hleb, pečen sa pšeničnim brašnom, sastoji se od jednostavnih ugljenih hidrata koji su štetni po zdravlje. Ova vrsta hleba vrlo često sadrži i dodat šećer u procesu proizvodnje. Namirnice ove vrste imaju sličan efekat na kardiovaskularni sistem kao žitarice za doručak. Konzumiranje belog hleba doprinosi razvoju ateroskleroze i koronarne bolesti srca. Međutim, nije neophodno potpuno odustati od jedenja hleba. Da biste ostali zdravi, sve što trebate učiniti je odabrati integralne žitarice , po mogućnosti one kupljene u malim, tradicionalnim pekarama.
Instant rezanci
Instant supe su jela koja se lako kuvaju i koja vole zaposleni studenti i zaposleni. Niko ih ne smatra zdravim i hranljivim, ali malo ko je svestan koliko su štetni za srce. Ova neupadljiva grickalica sadrži otprilike polovinu preporučene dnevne količine natrijuma u soli . Redovna konzumacija instant rezanci stoga povećava rizik od razvoja visokog krvnog pritiska.
Treba da znate da se testenina koja se dodaje instant supama ne sastoji samo od nezdravih ugljenih hidrata, već sadrži i trans masti. Ova hrana se prži tokom procesa proizvodnje. Ovaj tretman ga čini natopljenim nezdravim lipidima. Trans masti povećavaju koncentraciju lošeg holesterola i triglicerida u krvi, što dovodi do razvoja ateroskleroze.
Energetska pića
Većina energetskih napitaka sadrži sastojke koji, kada se konzumiraju u velikim količinama, negativno utiču na srce. Kada zdrav čovek popije jednu šolju kafe , sve je dobro sa njegovim telom. Međutim, ako umesto toga izabere piće sa visokim sadržajem kofeina, taurina i guarane, može doći do oboljenja kao što su palpitacije, vrtoglavica i glavobolja i drhtanje ruku . Koncentracija stimulansa nervnog sistema u ovim proizvodima je jednostavno previsoka. Konzumiranje energetskih pića može čak izazvati srčane aritmije.
Dijetalna pića
Mnogi ljudi misle da su dijetetske verzije popularnih pića zdravije varijante originalnih proizvoda. Iako namirnice poput kole sadrže ogromne količine saharida i loše su za vaše srce, njihove verzije bez šećera nisu ništa bolje. Proizvođači im dodaju veštačke zaslađivače , kao što je aspartam, da bi postigli karakterističan slatki ukus. Ovo hemijsko jedinjenje je još štetnije od običnog šećera. Iako sam po sebi ne sadrži kalorije, značajno povećava potrebu za konzumiranjem slatkiša. Veštački zaslađivači su jedan od uzroka gojaznosti.
Lagane zamke za hranu - na šta treba paziti?
Gojaznost je jedan od najvažnijih faktora rizika za kardiovaskularne bolesti , kao što su hipertenzija, ateroskleroza, koronarna arterijska bolest, srčana insuficijencija, srčani udar i supraventrikularne i ventrikularne aritmije. Prevelika telesna težina stavlja pacijentovo srce pod veći pritisak nego što bi trebalo. Prekomerna težina takođe uzrokuje hronične upale u telu. To je jedan od uzroka zatajenja leve komore, srčanog udara i bolesti arterija.
Mnoge namirnice na tržištu sadrže sastojke koji negativno utiču na kardiovaskularni sistem. Iako upotreba umerenih količina soli za začinjanje hrane tokom kuvanja domaćih obroka nije opasna po zdravlje, redovno konzumiranje namirnica kao što su čips i instant supe povećava rizik od razvoja visokog krvnog pritiska . Proizvode kao što su gazirana dijeta i energetska pića i duboko pržene grickalice treba potpuno eliminisati iz ishrane koja brine o srcu osobe.
BONUS VIDEO