S druge strane, ista studija daje do znanja da previše crvenog, prerađenog, ali čak i belog mesa, ima suprotan efekat, piše Daily Mail.
Italijanski istraživači sada preporučuju ribu i jaja kao dobru alternativu mesu. Ova otkrića dolaze usled sve više zagovornika neutemeljen teorije da su mlečni proizvodi, posebno mleko, puter i sir, bogati kalorijama i zasićenim mastima i da mogu da dovedu do zdravstvenih problema.
No, ova studija svakako baca novo-staro svetlo na mlečne proizvode i njihov značaj u ljudskoj ishrani. Podsetimo, trenutne smernice Nacionalne britanske zdravstvene organizacije o ishrani koja preventivno deluje kod dijabetesa tipa 2 podrazumeva hranu biljnog porekla, integralne žitarice, povrće, voće, mahunarke, te mleko i jogurt sa niski sadržajem masti. Oni su takođe savetovali smanjenje upotrebe životinjskih proizvoda.
Međutim, stručnjaci sa Univerziteta Federiko II u Napulju ističu da nisu svi izvori životinjskih proteina nutritivno isti. Smernice bi trebalo da se ažuriraju u skladu sa novim otkrićima kako ne bi ljude dovodile u zabludu.
Podsetimo, dijabete tipa 2 prozvan je i "tihim ubicom", a predstavlja jednu od vodećih bolesti današnjice, koja ako se ne leči može da bude čak i fatalna i praćena nizom problema.
Istraživanje treba da bude predstavljeno početkom oktobra na godišnjem sastanku Evropske asocijacije za proučavanje dijabetesa u Stokholmu. Projekat je obuhvatio 13 već postojećih meta-analiza i 175 manjih studija od koji su sve proučavale 12 različitih namirnica životinjskoj porekla i njihov uticaj na razvoj dijabetesa tipa 2.
Spisak namirnica podrazumevao je sledeće: crveno meso (govedina, jagnjetina i svinjetina), belo meso (piletina i ćuretina), prerađeno meso (slanina, kobasice i delikates), riba, punomasni mlečni proizvodi, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, mleko, sir, jogurt, jaja.
Dr Analiza Đuzue, koja je jedan od vođa studije, i njene kolege su na osnovu tih podataka poredili rizik od dijabetesa tipa 2 uzimajući u obzir to koliko ljudi konzumiraju svaki od tih proizvoda. Kada se posmatra konzumacija crvenog mesa, ljudi koji su jeli 100 grama na dan imali su 22 odsto veće šanse da razviju ovo stanje u poređenju sa ljudima koji su jeli manje istog. Samo 50 grama prerađenog mesa na dan, što je recimo dve deblje kriške slanine, povećava rizik od dijabetesa 2 za 30 odsto. Ljudi koji su konzumirali oko 50 grama belog mesa na dan suočili su se sa samo 4 odsto većim rizikom u poređenju sa onima koji su jeli još manje od toga.
Ipak, mlečni proizvodi imaju zaštitni efekat protiv dijabetesa tipa 2 ili ne povećavaju rizik. Sve je zavisilo od toga da li su nemasni ili ne, pokazali su rezultati.
Ljudi koji su unosili oko 200 grama mleka dnevno, odnosno jednu čašu mleka, imali su 10 odsto manje šanse da dobiju dijagnozu u odnosu na one koji su pili manje mleka na dan. Kada su pili 100 grama jogurta na dan ljudi su imali 6 odsto manji rizik za razvoj dijabetesa. Ipak, nije bilo vidljivog efekta kada su ljudi jeli 30 grama sira dnevno, a slično je bilo i sa 200 grama punomasnih plečnih proizvoda kao što su puter ili pavlaka.
Takođe, konzumacija ribe i jednog jajeta na dan takođe nije pokazalo nikakav uticaj na razvoj dijabetesa tipa 2.
"Iako crveno i prerađeno meso treba ograničiti, umerene količine ribe i jaja mogu da budu dobra zamena", zaključila je dr Đuzue.
NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!
BONUS VIDEO