I dok neki ljudi ne mogu da jedu jaje ako je gnjecavo, drugi više vole meko kuvana ili kratko pržena jaja, u koja vole da umače hleb; ali koliko je bezbedno jesti žumance koje je skoro potpuno tečno? Prema nutricionistima, postoje rizici.
Kao što verovatno znate, jedan od najvećih rizika konzumiranja nedovoljno kuvanih jaja je salmonela; bakterije koje mogu izazvati različite zdravstvene probleme kao što su dijareja, groznica ili jeza, ali u nekim slučajevima i mnogo ozbiljnije simptome. Salmonela je obično mnogo češća u sirovoj ili nedovoljno kuvanoj hrani nego u termički dobro obrađenoj hrani.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
- Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da svaka hrana životinjskog porekla može biti kontaminirana salmonelom; poput jaja, živine, govedine i ribe - navodi dijetetičar Amanda Holtzer. "Zato zaključuju da nijedan od ovih proizvoda nije bezbedan za jelo ako je sirovo ili lagano obrađen"
Koliko dugo treba kuvati ili pržiti jaja?
- Jaja je neophodno pržiti najmanje dva do tri minuta - savetuje Amanda. - Kada protresete tiganj, belanca ne treba da se tresu ili da ostanu želatinasti, a žumance ne sme da podrhtava. uopšte ili ako volite slabije - Što se tiče kuvanja, ako želite da jaje bude tvrdo kuvano, nakon što voda provri, kuvajte ga 10 do 12 minuta u zavisnosti od veličine, dok je dovoljno 5-7 minuta. za meko kuvano jaje.Pored dobrog toplotnog tretmana, rizik od infekcije se može sprečiti i pravilnim skladištenjem jaja – ističe dijetetičarka.Ako baš želite da jedete tečno žumance, tvrdi ona, najbolje je kupiti pasterizovano. jaja; jaja koja su malo zagrejana pre pakovanja, na temperaturi koja je ubila sve opasne bakterijE - Jaja sa napuklom ili slomljenom ljuskom treba odmah baciti - upozorava Holcer.
Ko ne bi trebalo da jede tečno žumance?
Uprkos rizicima, većina zdravih ljudi ne bi trebalo previše da brine o konzumaciji tečnog žumanceta. - Iako su više izloženi riziku od infekcije, tečna žumanca su obično bezbedna za jelo - istakla je suosnivač FVDfuela, dijetetičar Kajlen Bogden za Huff post. - Jedine osobe koje bi trebalo da se uzdrže od tečnog žumanca su trudnice, deca mlađa od pet godina i osobe sa narušenim imunološkim sistemom.

Šta povezuje Mikija Mausa, Duška Dugouška, Super Marija i Vučka?

SRPSKI PAVILJON ZABLISTAO U OSAKI! Maskote Ekspa 2027. predstavljene u Japanu, imena biraju naši građani (FOTO)

6:0 ILI 6:1 TIP JE PROŠAO Od sada, svi tiketi na ATP Masters 1000 turnirima imaju posebnu prednost!

VAŽAN TRENUTAK NA BEOGRADSKOJ BERZI Danas je ostvaren istorijski iskorak za srpsko tržište kapitala

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

PREMINUO KNjIŽEVNIK FILIP DAVID: Ostaće upamćen po brojnim delima

PREMIJERA "FANTOMA IZ OPERE" 22. APRILA UZ AFTER PARTY I SUSRET SA GLUMCIMA: Stižu prestižna imena svetske muzičke scene

SVEČANOM CEREMONIJOM OTVOREN EKSPO 2025 ,,Svetska izložba je mesto susreta, napretka i inovacije“

U SUSRET EKSPU Pre Beograda na svetskoj izložbi predsatvalja se Osaka, paviljoni za prve goste se otvaraju u nedelju

ČORBA OD ZELjA: Tako jednostavna, a tako okrepljujuća

NEMCI JEDVA DOČEKALI Merc: Napad na Sumi je ozbiljan zločin, Ukrajini stižu rakete "taurus"

"UKRAJINA NEMA ŠTA DA TRAŽI U EU" Lukašenko: Tržišta su odavno podeljena

Pucnjava kod Vranja: Ima ranjenih; Policija na nogama

Zemlja vatre i nara na obali Kaspijskog jezera stiže na EXPO 2027 Beograd

Na ponos Srbiji: EXPO 2027 Beograd podržao Beogradski maraton u trci za čovečanstvo
