Tihi SRČANI UDAR daje neobične SIMPTOME, pacijent možda i ne zna da ima napad, ako ih osetite odmah se javite LEKARU!

Naj žena Vesti 11.10.2021 08:31 0

Da li je moguće ne znati da imate srčani udar? Ispostavilo se da jeste. Ova pojava se naziva "tihi srčani udar" ili "prošao infarkt". Međutim, ovo uopšte nije razlog za sreću. Efekti tihog srčanog udara takođe mogu biti veoma ozbiljni.

Tihi SRČANI UDAR daje neobične SIMPTOME, pacijent možda i ne zna da ima napad, ako ih osetite odmah se javite LEKARU!

Shutterstock

Ljudi koji sumnjaju da su možda imali srčani udar trebalo bi da urade neke testove, uklj. EKG i magnetna rezonanca.

Tihi srčani udar - simptomi

Iznenadni osećaj slabosti ili umora, bledi ten, problemi sa ravnotežom, vrtoglavica, otežano disanje, „hladan znoj“, bol u stomaku, žgaravica, povraćanje ili mučnina - znaci tzv. tihi srčani udar.

- Stariji i oni koji pate od hroničnih bolesti, poput dijabetesa, u opasnosti su. U njihovom slučaju bol je manje izražen - objašnjava dr Magdalena Zagrodzka iz Medicinskog centra Affidea, upozoravajući istovremeno da ako se takozvani tihi infarkt ne otkrije na vreme, pa se na taj način ne sprovede odgovarajući tretman, kao rezultat, pacijent razvija ozbiljne komplikacije, uključujući smrt (kao rezultat nepovratnog oštećenja srca tokom neprepoznatog srčanog udara).

Stoga, nemojte potcenjivati gore navedene simptome, posebno ako se pojave iznenada, jer se može pokazati da su uzrokovani srčanim udarom . U takvoj situaciji najbolje je da odmah pozovete hitnu pomoć, posebno ako sbolujete od kardiovaskularnih bolesti.

Ako, pak, imamo neke sumnje da smo možda u prošlosti pretrpeli tihi srčani udar (o čemu svedoči činjenica da smo neko vreme bili umorni i bez daha), onda takođe nemojte čekati skrštenih ruku. Onda vredi da odete kod lekara na pregled.

- Pacijent koji je imao tihi srčani udar skoro uvek dobije ožiljak, koji kasnije lekar prepozna na EKG -u . Sa elektrofiziološkog stanovišta, ova pojava se sastoji u činjenici da u području srčanog mišića u kojem je došlo do infarkta više nema tkiva koje provodi potencijale (tj. Žive kardiomiocite), već se stvara ožiljak, koji se na EKG-u prikazuje tzv patološki K talasi - govori dr Agnieska Ticinska sa Odeljenja i klinike za kardiologiju Medicinskog univerziteta u Białistoku na stranicama Praktične medicine.

Međutim, postoji i naprednija dijagnostička metoda koja vam omogućava da proverite da li srčani mišić pokazuje promene tipične za prošli infarkt - to je magnetna rezonanca (MRI) ovog organa. Zahvaljujući njoj, lekar može da proceni promene nastale nakon srčanog udara - precizno ih locira, i proceni njihovu veličinu i na osnovu toga donese odluke u vezi sa lečenjem.

Na kraju da vas podsetimo, kada neko ima srčani udar ima jake bolove u grudima, pečenje i gušenje, koji traju od 10-20 minuta.

 

 

Komentari (0)
Loading