Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u lečenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije.
Blagotvorno deluje na želudac i creva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime pogoduje probavi. Pomaže i u probavljanju masnih obroka te ubrzava metabolizam što pospešuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma te čisti i regeneriše jetru. Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.
Pospešuje zarastenje rana i opeklina:
Kiseli kupus pospešuje zarastanje rana, a deluje i kod reume i upale vena. Lokalno ga možete koristiti za ublažavanje svrbeža na koži usled različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mesto stavite oblogu od lista kiselog zelja i omotajte ga zavojem ili gazom. Imate li glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i omotajte ga gazom. Za podizanje raspoloženja i uopšteno dobro zdravlje, svaki dan pojedite dve do tri kašičice naribanog kiselog kupusa. Ljudi koji konzumiraju puno kiselog kupusa jači su i otporniji na bolesti. Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i deci.
Blagodati soka kiselog kupusa:
Rasol – sok kiselog zelja – ima mnogo povoljnih učinaka po zdravlje. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Vrlo je popularan narodni recept za lečenje nagluvosti pomoću rasola. Naveče, pre spavanja, namočite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uho.
Tako spavajte i izvadite je ujutro. Između ostalog, rasol deluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala, pomaže kod čira i leči mamurluk.
Priprema kiselog kupusa:
15 kg zelja, 0,5 kg soli šest lovorovih listova, kašičica bibera u zrnu, komadići dunje radi žuće boje, kim, vinova loza ili jabuke.
U plastičnu kantu složite red rezanog kupusa, a zatim red soli i začina. Nastavite tako dok sve ne potrošite. Sve zalijte vodom dok ona prekrije kupus i hermetički zatvorite. Prvo držite zelje na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za što je potrebno oko mesec dana. Zatim ga premestite na hladno mesto poput podruma i čuvajte na temperaturi ne većoj od pet stepeni. Ako bačva nije puna do vrha, napunite najlonsku vreću vodom i stavite je kao uteg na zelje, da ga pritišće.