Opasnu BOLEST prepoznajte u OGLEDALU: Male promene su ZNAK, ako ih uočite, to može da vam spasi ŽIVOT

Vesti 01.07.2022 13:15 0

Za naše oči se kaže da su „prozori u dušu“.

Opasnu BOLEST prepoznajte u OGLEDALU: Male promene su ZNAK, ako ih uočite, to može da vam spasi ŽIVOT

unsplash.com

Ali oči takođe jasno mogu da nam pokažu kakvo je naše zdravstveno stanje.

Da biste ovo testirali, trebalo bi da pokrijete jedno oko.

 „Gledajući direktno u okvir vrata ili prozora, pokrijte jedno oko rukom, a zatim naizmenično i ponovite.

„Ako vaš vid ne ostane fokusiran i ako postoje praznine, zamućenja, izobličenja ili talasaste linije, odmah treba da proverite oči. "Ovo bi moglo ukazivati na promene vezane za oči." Optičar za kontaktna sočiva u Lenstoreu, Sujata Paul, rekao je da možda niste ni svesni da se ove promene nagomilavaju. Evo pet stvari na koje treba da obratite pažnju.

Bele tačke

Sujata je rekla da bi bele tačke na rožnjači, delu oka koji dozvoljava svetlosti da uđe u unutrašnjost, mogle biti znak upozorenja: „Nosioci kontaktnih sočiva su u većem riziku od infekcije oka ako se ne pridržavaju odgovarajuće dužnosti i pažnje prilikom stavljanja i uklanjanja sočiva. „Ako primetite bilo kakve bele tačke na rožnjači, onda bi to moglo biti indikacija infekcije rožnjače ili sistemskog odgovora koji bi morao da proveri medicinski stručnjak. „Stoga je usklađenost sa kontaktnim sočivima od velike važnosti za sve one koji nose kontaktna sočiva.

2. Trzaji

Verovatno ste iskusili trzanje oka ako ste preumorni, a Sujata je rekla da postoje razni razlozi, kao što je prekomerno uživanje u alkoholu, kofeinu ili nikotinu. Iako je većina njih bezopasna, guru je rekao da to može biti rani znak upozorenja. „Fizički napor, umor i stres su ključni pokretači. „Ako se trzaj oka nastavi, to bi mogao biti način da vam telo kaže da uzmete malo slobodnog vremena.

 

3. Otečene oči, crvene tačke

Ako se probudite i otkrijete da su vam oči natečene i crvene, to može biti alergijska reakcija, infekcija ili ekstremni umor, upozorila je Sujata. "To bi mogao biti način na koji vaše oko kaže da vašem telu treba više odmora." Objasnili su da iako je trzaj oka uobičajen znak umora, crvenilo je takođe.

4. Zamagljen vid

„Visoki skokovi nivoa šećera u krvi mogu oštetiti krvne sudove u mrežnjači. „Oštećeni krvni sudovi postaju otečeni, krvare ili mogu da propuštaju tečnost. To može dovesti do nemogućnosti da se jasno vidi i detektuje detalji u objektima. „Ovo se može desiti u samo jednom ili oba oka. "Većina ljudi će primetiti da im se vid poboljšava kako se nivo šećera u krvi reguliše." Kada je u pitanju katarakta, ovo je razgradnja proteina koji se nalazi unutar sočiva koji se skupljaju formirajući zamućene mrlje.
 

5. Prstenovi, krugovi

Posebnu pažnju morate obratiti na rožnjače jer prstenovi oko njih mogu biti znak visokog holesterola. „Ako vaš holesterol postaje problem, vaše oči su rani indikator jer će masne naslage poznate kao lipidi početi da se formiraju i stvaraju prsten oko spoljašnje strane rožnjače. „Oni mlađi od 40 godina treba da obrate posebnu pažnju na njih, jer to može biti znak ekstremnog nivoa holesterola koji bi zahtevao pregled i kod optičara i kod lekara opšte prakse“, rekla je Sujata.

BONUS VIDEO


 


 
Komentari (0)
Loading