Dr Ristić rešio dilemu: Evo da li smemo da pojedemo PLJESKAVICU ako imamo povišen PRITISAK ili HOLESTEROL

K.Ć. Vesti 14.03.2023 09:24 0

Kardiolog dr Arsen Ristić je na Prvoj pričao o ishrani koja je važna u prevenciji jednog od najčešćih zdravstvenih problema

Dr Ristić rešio dilemu: Evo da li smemo da pojedemo PLJESKAVICU ako imamo povišen PRITISAK ili HOLESTEROL

Shutterstock

Povišen holesterol nema simptome, ali je jedan od najbitnijih faktora za kardiovaskularni rizik koji su zapravo popravljivi uz izmene u načinu života kao što je zdrava ishrana, kaže kardiolog dr Ristić. Loš balans u ishrani značajno povećava kardiovaskularni rizik, uticaće na vrednost holesterola ali i kalcijuma nataloženog u krvnim sudovima.

- Hrana i pomoćna lekovita sredstva utiču na te nivoe. Brza hrana, velika količina masnoće, obrađenog šećera, bez vlakana i nezasićenih masnih kiselina, to je ono što vodi većinu populacije u problem. Više od dve trećine naših pacijenata ima povišen holesterol - rekao je on.

Voditelj Filip Čukanović prokomentarisao je sočno meso sa roštilja, pušteno u programu uz izjavu kardiologa, a dr Ristić je rekao da ono nije problem kada se njime samo počastimo.

- Eto, to je taj deo ishrane, nije važno šta jedete kao izuzetak, jednom u dve nedelje ili mesec dana. Već ono što jedete svakog dana, na dnevnom nivou obroka mora postojati balans. Ishrana se postavlja tako da nivo masnoće u krvi bude adekvatan ciljnim vrednostima - rekao je on.

- Jedite namirnice koje imaju nezasićene masne kiseline, koje su bogate vlaknima, koje nemaju mnogo masnoće i šećera i obavezno riba neka se nađe na trpezi dva puta nedeljno. Jedite nešto što vam neće podići nivo triglicerida i holesterola, jer mi nekada popravimo pacijentu holesterol, ali ne i druge frakcije masnoća u krvi koje učestvuju u nastanku rizika - rekao je on.

Kardiolog je ponovio da je ovaj problem popravljiv.

- Sve što je popravljivo, a mnogi parametri kardiovaskularnog rizika jesu, nešto je čime moramo aktivno da se bavimo. Ako imate u toku nedelje period kada ne unosite masnu hranu, naravno da je to korisno za redukciju rizika - zaključio je dr Ristić.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading