Povišen holesterol nema simptome, ali je jedan od najbitnijih faktora za kardiovaskularni rizik koji su zapravo popravljivi uz izmene u načinu života kao što je zdrava ishrana, kaže kardiolog dr Ristić. Loš balans u ishrani značajno povećava kardiovaskularni rizik, uticaće na vrednost holesterola ali i kalcijuma nataloženog u krvnim sudovima.
- Hrana i pomoćna lekovita sredstva utiču na te nivoe. Brza hrana, velika količina masnoće, obrađenog šećera, bez vlakana i nezasićenih masnih kiselina, to je ono što vodi većinu populacije u problem. Više od dve trećine naših pacijenata ima povišen holesterol - rekao je on.
Voditelj Filip Čukanović prokomentarisao je sočno meso sa roštilja, pušteno u programu uz izjavu kardiologa, a dr Ristić je rekao da ono nije problem kada se njime samo počastimo.
- Eto, to je taj deo ishrane, nije važno šta jedete kao izuzetak, jednom u dve nedelje ili mesec dana. Već ono što jedete svakog dana, na dnevnom nivou obroka mora postojati balans. Ishrana se postavlja tako da nivo masnoće u krvi bude adekvatan ciljnim vrednostima - rekao je on.
- Jedite namirnice koje imaju nezasićene masne kiseline, koje su bogate vlaknima, koje nemaju mnogo masnoće i šećera i obavezno riba neka se nađe na trpezi dva puta nedeljno. Jedite nešto što vam neće podići nivo triglicerida i holesterola, jer mi nekada popravimo pacijentu holesterol, ali ne i druge frakcije masnoća u krvi koje učestvuju u nastanku rizika - rekao je on.
Kardiolog je ponovio da je ovaj problem popravljiv.
- Sve što je popravljivo, a mnogi parametri kardiovaskularnog rizika jesu, nešto je čime moramo aktivno da se bavimo. Ako imate u toku nedelje period kada ne unosite masnu hranu, naravno da je to korisno za redukciju rizika - zaključio je dr Ristić.
BONUS VIDEO