Ova biljka je u narodu poznata kao kopriva, pasja, žara, žegavica, pitoma kupina.
Poznata je i raste u skoro pa svim delovima sveta a najčešće je nalazimo na zapuštenim terenima. Prepoznatljiva je po svojim zelenim srcolikim listovima prekrivenima sitnim dlačicama koje žare (otuda i naziv žara). Cveta od juna do septembraLekoviti su svi njeni delovi, lišće, cvet, stabljika, koren i seme.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Bogata je mineralima, a posebno kalcijumom, gvožđem, magnezijumom,flavonidima i biljnim sterolima. Tu je i vitamin D, koji je u biljkama prava retkost, vitamin K, vitamini C i A.
Danas mnogi koprivu doživljavaju kao korov a da nisu ni svesni za šta je sve dobra i koliko je zapravo ona fantastičan lek.

unsplash.com
Kada je dotaknete, ona pecka jer sadrži mnoštvo hemikalija koje se nalaze u dlačicama lista. One izazivaju iritaciju, peckanje, svrab i specifično crvenilo poznato kao „koprivnjača“. Te hemikalije su serotonin, histamin (inače zaslužan za burne alergijske reakcije na koži) i acetiholin. Svi deluju kao neurotransmiteri.
Studije su pokazale da ona ima antioksidantna, antimikrološka svojstva, da deluje kao blagi analgetik protiv bolova, kao i da je korisna protiv čireva. U narodu je itekako poznata kao biljka kojim se leči pad imuniteta, anemija ali i kao narodni lek za opadanje kose . Veruje se da je veoma dobra i protiv mestrualnih bolova.
Napravite prirodan lek koji prečišćava krv i rešava većinu bolesti.
Sastojci:
Jedan kg lišća koprive,
dva limuna,
dve jabuke,
pola kilograma meda ili žutog organskog nerafinisanog šećera,
želatin, najbolje pektin.
Priprema:
Pomešajte koprivu i jabuke. Sastojke zajedno sa dva limuna ubacite u blender i miksujte dok ne dobijete meku smesu. Dodajte med i želatin, a dok je mešavina još topla, prespite je u tople i sterilne tegle.
Svakog dana jedite dve kašike pre obroka.
BONUS VIDEO