Koje to PROMENE na JEZIKU mogu da ukažu na ozbiljan zdravstveni PROBLEM, a koje su stvar genetike

Vesti 15.09.2021 19:55 0

Možda to i niste do sada znali, ali jezik može dosta toga da nam otkrije o našem celokupnom zdravlju, barem tako tvrde stomatolozi iz Sidneja

Koje to PROMENE na JEZIKU mogu da ukažu na ozbiljan zdravstveni PROBLEM, a koje su stvar genetike

unsplash.com

Neke naizgled benigne promene, kao što su boja ili struktura jezika mogu biti simptomi ozbiljnijeg zdravstvenog stanja, piše "Daily Mail".

Da li ste nekada probali da detaljno pogledate i analizirate vaš jezik, možda vam je čak i smešno da se plezite pred ogledalom, ali ako to uradite primetićete znakove koji ukazuju na zdravstvene probleme s kojima se suočavate.

Bele mrlje 

Često se pojavljuju usled loše higijene usta, pušenja ili preterane (dugotrajne) konzumacije alkohola.

Stomatolozi zato ističu kako je svakodnevnu higijena usne duplje jako bitna, a trebalo bi pri svakom pranju zuba očistiti i jezik grubljom zadnjom stranom četkice za zube.

Međutim, ako i posle dve nedelje redovnog čišćenja jezika ne vidite poboljšanje, stomatolozi preporučuju da posetite svog lekara. Bele mrlje i izbočine na jeziku mogu biti i posledica infekcije ili znak stanja zvanog leukoplakija, koje je često izazvano pušenjem ili hroničnom konzumacijom alkohola, kažu stručnjaci.

Jagodičasti jezik

Jarkoružičast jezik s belim tačkicama može biti znak loše reakcije na neku hranu ili na stres, čak ponekad i na manjak folne kiseline ili vitamina B12.

Svetli jezik s tačkicama propraćen bolom u grlu može biti znak infekcije streptokoka koja se leči antibioticima, pa se preporučuje da odmah posetite lekara.

Kvrgavi jezik

Kvržice na jeziku često nastaju zbog hrane koju smo nedavno konzumirali, posebno ako je ona začinjena ili prevruća.

One obično prilično brzo nestanu same od sebe, ali ako i pored njih osećate neki lagani bol ili peckanje možda je reč o herpesu. Iako će s vremenom i kvržice i herpes sami nestati, taj proces se može ubrzati lečenjem raznim mastima i rastvorima.

Brazde na jeziku

Ova pojava je stvar genetike i ne treba da vas zabrinjava.

Neki imaju i dugačku "pukotinu" po sredini jezika s kojom se obično rađamo i isto je uzrokuju genetski faktori.

Oticanje 

Jezik može blago da natekne kao reakcija na vruće piće ili ako ga slučajno ugrizete ili ogrebete zubom.

Takva nateklina nestaje sama od sebe, a stručnjaci kažu da može pomoći i sisanje kocke leda. Jako oticanje jezika može pak biti odgovor na alergen u nečemu što ste pojeli ili popili.

Alergija može usporiti ili blokirati protok kiseonika do pluća, pa u takvim slučajevima treba hitno potražiti lekarsku pomoć, napominju stomatolozi.

Kako izgleda zdrav jezik?

Zdrav jezik je ružičaste boje s malim izbočinama (papilama) preko cele njegove površine. Ta mala ispučenja kojima se oseća ukus, imaju određeni raspored i različitog su oblika, a njihova veličina varira u zavisnosti od različitih faktora.

Komentari (0)
Loading