Sočni, osvežavajući crveni plod prepun likopenagotovo svi vole i smatraju bezbednom i vrlo zdravom namirnicom, ali paradajz zapravo može da ima neka loša neželjena dejstva.
Ako osećate neke od sledećih simptoma, možda pripadate grupi ljudi koja ne bi smela da konzumira paradajz, navodi sajt brightside.me.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Želudačni refluks
Paradajz spada u veoma kisele namirnice i zato može da izazove gorušicu kod ljudi koji pate od gastritisa ili gastroezofagealnog refluksa. Čak iako ste zdravi i ne patite od tih stomačnih problema, ako jedete puno paradajza ili paradajz sosa, i vi možete da iskusite ove neprijatne simptome.
Bol u zglobovima
Verovali ili ne, previše paradajza u ishrani može da izazove bol u zglobovima! Razlog je alkaloid po imenu solanin, koji gradi kalcijum u tkivima, a u paradajzu ga ima dosta. Previše kalcijuma u tkivima može da izazolve upalu, bol i otok u predelu zglobova.
Problemi s bubrezima
I ovo ima veze sa skladištenjem kalcijuma. Paradajz je takođe bogat oksalatom, supstancom koja se teško metaboliše kada se uzima previše i to može da rezultira stvaranjem kamena u bubregu. Crveni sočni plod sadrži i puno kalijuma, što takođe može da utiče na funkciju bubrega. Ako već imate nekih problema s bubrezima, budite posebno oprezni!
Alergijske reakcije
Pardajz sadrži jedinjenje histamin, koje pomaže imunom sistemu da se bori protiv virusa i bakterija. Ne biste verovali koliko je alergijska reakcija na izazvana histaminom u pradajzu česta, a obično se javlja u obliku osipa ili otoka na jeziku, uz još neke neprijatne simptome. Ljudi kojima je dijagnostikovana alergija na paradajz osećaju mnogo teže tegobe.
Sindrom nervoznih creva
Ako patite od sindroma nervoznih creva, paradajz može da bude okidač simptoma poput dijareje, bolnih grčeva, nadutosti, gasova i zatvora. U ovakvom slučaju bolje je držati se podalje od kiselih namirnica kakav je paradajz.
Likopenodermija
Likopen je pigment koji se nalazi u paradajzu, ali i u mnogim drugim namirnicama. Kada se konzumira u pravoj količini, odličan je za srce. Ali, ako se preteruje, može doći do pigmentacije kože, odnosno stanja poznatog pod imenom likopenodermija.
Urinarni problemi
Hrana koja sadrži puno kiseline, poput paradajza, može da iziritira bešiku. Ako patite od urinarne inkontinencije ili ste skloni drugim urinarnim problemima, najbolje je da izbegavate kiselu hranu. Kuvanje paradajza vam takođe neće pomoći u ovom slučaju, jer su sos od paradajza i kečap još gori izbor.

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

SAVRŠEN BEG OD VRUĆINE: Akva parkovi širom Srbije nude osveženje koje se pamti – tobogani, bazeni i lud provod bez kraja!
NERVNI SLOM ANĐELE ĐURIČIĆ: Sofija je demolirala uvredama, Gastoz pomenuo Karića i doveo je do totalnog PUCANJA! (VIDEO)
Veza na tankom ledu: Marko ključa od besa, Mima uzdrmala njegovu ljubav sa Sanjom! (VIDEO)

Telekom Srbija i Njuzmaks osvajaju Evropu!
SREĆNA JE DOK DRUGA ŽENA PLAČE: Anđela stavila Sofiju na stub srama, pa Gastozu dala ULTIMATUM: Ako budeš sedeo sa njom... (VIDEO)

Porto ostao bez trenera i četiri miliona evra

MULTITALENTOVANA Plesačica koja obožava sport nije odolela izazovu
ŠUT- KARTA: Aneli odjavila Luku za sva vremena, on joj priredio novo poniženje i priznao koju devojku VOLI! (VIDEO)

Na današnji dan, 27. jun

Neodoljiva ponuda! Na ovom letovalištu: 10 noćenja po ceni 7 | 9 noćenja po ceni 6 – uz samo 299€ akontacije i dodatni popust čak do -10%!

Ubedljivo najtraženija destinacija u Africi ovog leta! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!

Najbolji svetski stejk u novom meniju restorana Grafičar

Marko
04.04.2022 17:09Nije da oboljeli od ovih bolesti ne smiju da ga jedu, nego ne smiju previše.