OPASNO PO ZDRAVLJE Ovo su znakovi da imate višak KALIJUMA u organizmu!

K.Ć. Vesti 29.03.2022 12:11 0

Previsoka koncentracija kalijuma u ​​krvi je štetno stanje, a u ekstremnim slučajevima opasno je i po život

OPASNO PO ZDRAVLJE Ovo su znakovi da imate višak KALIJUMA u organizmu!

Shutterstock

Višak kalijuma u ​​organizmu može biti posledica njegove prevelike količine u ishrani, ali i posledica zdravstvenih problema. Kako se manifestuje višak kalijuma, poznat i kao hiperkalemija? U kojim proizvodima možemo naći velike količine kalijuma?

Višak kalijuma - kada se javlja?

Višak kalijuma se izlučuje iz tela prvenstveno preko bubrega. Iz tog razloga, problemi sa previsokim nivoom ovog elementa u organizmu često se tiču ljudi koji imaju probleme sa bubrezima i oštećenjem ovog procesa.

Ako su takvi poremećaji prisutni, hiperkalemija može biti rezultat viška kalijuma u ​​ishrani , prevelike količine ovog elementa u lekovima, parenteralne primene (npr. tečnosti za dijalizu) ili gastrointestinalnog krvarenja. Povećano oslobađanje kalijuma iz ćelija takođe može dovesti do hiperkalemije.

Zdravstveni problemi koji mogu smanjiti izlučivanje kalijuma iz bubrega uključuju, između ostalog, otkazivanje bubrega (akutna ili hronična), dijabetes ili insuficijencija nadbubrežne žlezde.

Višak kalijuma u ​​vidu hiperkalemije je poremećaj elektrolita koji se može podeliti u nekoliko faza. Blaga hiperkalemija se javlja pri koncentraciji kalijuma od 5,5–6,0 mEk/l i obično ne izaziva alarmantne simptome. Kada se nivo kalijuma podigne na 6,1-7,0 mEk / l, imamo posla sa umerenom hiperkalemijom, a teški stadijum se dijagnostikuje sa koncentracijom kalijuma od 7,1 mEk / l ili više.

Koliko kalijuma treba da konzumiramo?

Višak kalijuma u ​​organizmu može biti opasan po zdravlje, ali ništa manje opasan je i nedostatak kalijuma, odnosno hipokalemija . Da bi se održala tačna koncentracija ovog elementa u krvi zdravih ljudi, preporučuje se minimalni dnevni unos kalijuma u ​​dozi od 40-50 mmol.

U ishrani ljudi koji jedu značajne količine povrća i voća, zalihe kalijuma mogu dostići čak 200 ili 250 mmol dnevno. S druge strane, deo populacije, uključujući i starije, dnevno unosi samo 25 mmol kalijuma.

VAŽNO

Preporučeni dnevni unos kalijuma je 4.700 mg.

Kako se manifestuje višak kalijuma?

Nije uvek moguće identifikovati višak kalijuma po simptomima. Ako imate blago do umereno povišenje kalijuma, verovatno se neće pojaviti simptomi.

Uznemirujuće bolesti, koje, međutim, mogu ukazivati na višak kalijuma, uključuju :

  • mišićni simptomi - grčevi, manja mišićna snaga, zamor mišića, paraliza mišića ili konvulzije;
  • apatija, konfuzija, parestezija;
  • kardiovaskularni simptomi uključujući bradikardiju, promene EKG-a i dodatne kontrakcije srca.
PAŽNJA

Pošto se simptomi viška kalijuma možda neće pojaviti ili ih je teško identifikovati, u ekstremnim slučajevima teške hiperkalemije može doći do smrti . Smrtnost od hiperglikemije je čak 35-67 odsto. Treba imati na umu da zdravi ljudi retko imaju probleme izazvane viškom kalijuma.

Koja hrana sadrži puno kalijuma?

Visok nivo kalijuma u ​​krvi može donekle biti dijetetski. Ljudi koji imaju problema sa bubrezima ili su u opasnosti od hiperkalemije iz drugih razloga treba da obrate pažnju na ishranu bogatu kalijumom. Namirnice sa visokim sadržajem kalijuma uključuju:

  • meso;
  • ribe kao što su pastrmka , skuša , bakalar , papalina i palma ;
  • dimljeni, konzervirani, riblji i mesni proizvodi;
  • kuhinjske soli sa visokim sadržajem kalijuma;
  • sveže i sušene pečurke (osim svežih pečuraka crvenog bora i mlaćenice );
  • većina povrća, uključujući krompir , paradajz , cveklu, spanać, repu, suve mahunarke, pasulj, tikvice, kupus i beli luk;
  • suvo voće;
  • sveže voće kao što su banane , maline, ribizle, breskve , šljive i grožđe;
  • mekinje i žitarice;
  • krupice;

Kako mogu smanjiti unos kalijuma?

Da biste smanjili kalijum u svakodnevnoj ishrani, pre svega, treba svesno sastaviti jelovnik i obratiti pažnju na to koji proizvodi sa visokim sadržajem završavaju na našem tanjiru. Takođe treba pravilno pripremiti svoje obroke. Sadržaj kalijuma u ​​krompiru i drugom konzumiranom povrću može se smanjiti tako što ćete ga iseći na male komade i potopiti u vruću vodu oko 2 sata. Nakon ovog vremena, povrće treba dobro isprati hladnom vodom, zatim prokuvati u slatkoj vodi i ponovo zameniti vodu tokom kuvanja.

Na dijeti sa niskim sadržajem kalijuma, preporučuje se jesti više kuvanog povrća i jesti sirovo povrće (i voće) u malim količinama. Takođe je preporučljivo da se pridržavate principa ishrane sa niskim sadržajem masti , uključujući pripremu jela na pravi način – kuvanje, dinstanje, prženje bez masti i pečenje u pergamentu. Svakodnevno pijenje velikih količina tečnosti, posebno vode, pozitivno utiče na efikasnije izlučivanje kalijuma iz organizma.

Komentari (0)
Loading