Zato ti kupus salata nikad nije kao u kafani: Sve zavisi od toga da li prvo dodaješ sirće ili ulje

Slobodanka Ćorić Vesti 29.07.2025 15:02 0

Kupus je inače prava riznica zdravlja – pun je C vitamina, vlakana i antioksidanasa. Ali ako ga pogrešno začinite – džaba mu sve

kupus

Shutterstock

Kupus salata je klasika na našim trpezama – ide uz skoro svako jelo. Ali, da li ste se ikada zapitali zašto kod kuće nikad nije ukusna kao u kafani?

E pa, nije stvar u samom kupusu – već u redosledu kojim dodajete začine! Verovali ili ne, da li prvo ide sirće ili ulje može sve da promeni.

Ako prvo stavite sirće – napravili ste grešku.

Poznati travar i kuvar Neša Travka otkriva:

– Prvo mora da ide ulje. Ono zatvara površinu seckanog kupusa i čuva mu vitamine. Ako stavite prvo sirće – ode sve što valja iz kupusa – kaže on.

Dakle, ulje prvo, pa tek onda sirće, so i ostali začini.

Kupus je inače prava riznica zdravlja – pun je C vitamina, vlakana i antioksidanasa. Ali ako ga pogrešno začinite – džaba mu sve.

Za savršenu salatu, pored ulja i sirćeta, Neša preporučuje i sledeće dodatke:

prstohvat žutog šećera

malo kurkume, bibera, senfa ili slačice

i naravno – sve se dobro izgnječi rukom da pusti sokove.

Komentari (0)
Loading