Banane, omiljeno i praktično voće, već su godinama nezaobilazne u mnogim domaćinstvima – bilo kao brzi međuobrok, dodatak doručku ili sastojak u raznim receptima.
No, uprkos svim prednostima, banane znaju da zadaju glavobolje u kuhinji – često sazrevaju prebrzo i ispuštaju etilen, gas koji ubrzava kvarenje i njih i drugog voća i povrća u blizini.
Srećom, postoji jednostavan trik koji može usporiti njihovo zrenje i pomoći da duže ostanu sveže i žute.
Kako biste sprečili da vam banane prerano propadnu i završe kao sastojak za smuti ili banana hleb, korisnici Facebook grupe Simple Savers podelili su najbolje savete za pohranu ovog voća.
Jedan član predložio je da banane treba držati podalje od ostalog voća, a smeđa papirnata kesa mogla bi biti ključ održavanja svežine. Savet je bio jasan.
"Osobi koja je rekla da joj banane ne traju ni dva dana pa mora da pravi kolač – pohranjivanje banana blizu drugog voća izlaže ih ‘off-gassingu’, što ubrzava sazrevanje. Banane treba držati daleko od ostalog voća kod kuće kako bi se to sprečilo. Možete ih staviti u smeđu papirnatu kesicu sa savijenim i zatvorenim vrhom ako nemate puno prostora u kuhinji. Time ćete im produžiti vek trajanja i uštedeti novac", pisalo je.
To je podstaklo i ostale članove grupe da podele svoje trikove za očuvanje banana, a mnogi su kao najbolje rešenje istakli – frižider, piše Express.
Shutterstock
Greg Rouz je otkrio zgodnu metodu.
"Čuvam banane u ladici za povrće u frižideru i svako jutro izvadim dve za doručak. Meni to funkcioniše", napisao je.
"Držim ih u frižideru i to ih sprečava da prezreju", podelila je Debora.
Džuli Hart upozorila je na estetsku nuspojavu.
"Stavite ih u frižider – spolja će pocrneti, ali iznutra će biti potpuno u redu (neće biti kašaste)", napisala je.
Bonus video:
Možda vas zanima…