ŠTA KRVNA GRUPA GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU: Ako ste OVA grupa, čuvajte se SRČANOG UDARA!

Vesti 23.03.2022 09:44 0

Krvna grupa otkriva mnogo toga, uključujući i povišen rizik od bolesti srca i krvnih sudova i nekih tipova kancera

ŠTA KRVNA GRUPA GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU: Ako ste OVA grupa, čuvajte se SRČANOG UDARA!

pixabay

Istraživanje koje je sprovedeno na uzorku od 89.500 osoba pokazalo je da su odredjene krvne grupe povezane sa povišenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dok druge nose povišen rizik od pojedinih tipova kancera.

Ispitanici sa krvnom grupom AB imaju za 26 odsto viši rizik od bolesti srca i krvnih sudova, osobe sa krvnom grupom B su pod 15 odsto višim rizikom, dok su oni sa A grvnom grupom pod rizikom višim za šest odsto u odnosu na ispitanike sa nultom krvnom grupom.

Studija nije dala konačno objašnjenje na koji način krvna grupa utiče na rizik od kardiovaskularnih bolesti. "Krvna grupa je sama po sebi komplikovano pitanje, tako da je u igri sigurno više mehanizama", kaže dr Li Kju koji je vodio istraživanje.

Rezultati istraživanja pokazali su da su osobe sa krvnom grupom A sklone povišenom holesterolu u krvi, dok osobe sa nultom krvnom grupom imaju nešto slabiju koagulaciju krvi, što znači da je kod njih manja vjerovatnoća od nastanka krvnih ugrušaka. Pošto ugrušci u krvi blokiraju protok kroz koronarne arterije što može da dovede do srčanog udara, ova teorija može da objasni zašto su osobe sa nultom krvnom grupom pod najmanjim rizikom od infarkta.

Ranija istraživanja bavila su se uticajem krvne grupe na potencijalni rizik od drugih bolesti, a evo šta su naučnici utvrdili.

I muškarci i žene sa krvnom grupom AB su pod većim rizikom da dožive moždani udar od osoba sa nultom krvnom grupom.

Osobe sa krvnom grupom B imaju za 72 odsto veći rizik od obolevanja od raka pankreasa, kod osoba sa AB krvnom grupom taj rizik je povišen za 51 odsto, a kod onih sa krvnom grupom A rizik od ove vrste kancera viši je za 32 odsto u odnosu na osobe sa nultom krvnom grupom.

Ima i dobrih vesti za one sa A i AB krvnom grupom - ove žene imaju veće rezerve jajnih ćelija od žena sa nultom krvnom grupom, koje imaju veći rizik od steriliteta.

Osobe sa krvnom grupom A takodje imaju povišeni rizik od raka dojke i raka pluća, a osobe krvnih grupa B i O sklonije su gastrointestinalnim tipovima kancera. Genralno, osobe sa nultom krvnom grupom  izložene su manjem riziku od karcinoma od osoba sa drugim krvnim grupama, prenosi "Health Line".

BONUS VIDEO
Komentari (0)
Loading