Masovna HISTERIJA u Srbiji i OKRUŽENJU: Prestanite da kupujete OVE TABLETE na svoju ruku!

Vesti 05.03.2022 17:45 1

Kalijev jodid bi trebalo uzimati uisključivo ako ste preporuku dobili od doktora

Masovna HISTERIJA u Srbiji i OKRUŽENJU: Prestanite da kupujete OVE TABLETE na svoju ruku!

Shutterstock

Pomama za ovim tabletama preplavila je susedne zemlje, a sada su i Srbi očito ušlu u trku. U ovom trenutku je jako važno da ljudi prestanu da šire dezinformacije.

Šta je kalijum jodid ?

Kalijum jodid (KI) je so stabilnog (ne radioaktivnog) joda koja može da pomogne u blokiranju apsorpcije radioaktivnog joda u štitnoj žlezdi, štiteći ovu žlezdu od povreda izazvanih radijacijom. Kalijev jodid bi trebalo da se samo u slučaju nuklearne katastrofe,jer se koristi kao antidot i to onda kad državni medicinski autoriteti tako preporuče.

Građani nikako ne bi trebalo da uzimaju jod na svoju ruku.

Lijek se  koristi za ljude mlađe od 40 godina, a doza zavisi od godina i telesnoj mase. Odrasli stariji od 40 godina imaju najmanju šansu za razvoj karcinoma štitaste žlezde ili povrede  nakon kontaminacije radioaktivnim jodom. Ova starosna grupa češće ima alergijske reakcije na kalijum jodid ili neželjene efekte, navodi CDC.

Da li je  opasan za decu i trudnice?

Poseban oprez je potreban kod trudnica, dojilja i male dece, gdje nije preporučljivo uzimati ništa bez saveta  pedijatra ili ginekologa. Kod odojčadi, prevelika doza može uzrokovati smanjeni rad štitaste zlezde, odnosno hipotireoidizam.

Trudnice bi isključivo u slučaju unatršnje kontaminacije  trebalo da uzimaju samo jednu dozu KI.

 

Komentari (1)
Loading
učiteljica
14.03.2022 08:33

Jeste li vi nekad učili pravila srpskog jezika? Kako možete napisati ovako nešto? Kud su vam se denuli padeži? " doza zavisi od godina i telesnoj mase. "