Ova biljka bila je MOĆAN LEK u drevnom Rimu: Čuva DNK, sadrži vitamin K i prirodni je AFRODIZIJAK

M. G. Vesti 23.02.2022 10:47 0

Zašto treba jesti rukolu i kako utiče na zdravlje - biljka koju su vekovima koristili kao lek, a evo šta čini za organizam.

Ova biljka bila je MOĆAN LEK u drevnom Rimu: Čuva DNK, sadrži vitamin K i prirodni je AFRODIZIJAK

Unsplash

Aromatična rukola sa svojim pikantnim ukusom čini savršen dodatak salatama, kuvanim jelima i sendvičima, ali osim što je ukusna i dekorativna na tanjiru, rukola je moćan prirodni lek.

Malo je poznato da se rukola vekovima koristila kao afrodizijak i da se smatralo da ima pozitivno dejstvo na seksualan život. Sa druge strane, rukola je moćna biljka koja pomaže kod sledećih tegoba:

- Bogata je hlorofilomkoji je važan za zdravlje jetre i očuvanje DNK od aflatoksina. Da biste dobili najviše hlorofila iz rukole, najbolje je da je konzumirate sirovu.

- Rukola se sastoji od 90 posto vode. Zato je savršena hidratantna namirnica koje se posebno preporučuje tokom leta.

- Dobra je za zdravlje kostiju - Vitamin K je neophodan za zdravlje kostiju jer je potreban za apsorpciju kalcijuma u ​​kosti i zube. Tri šoljice rukole dnevno će vam obezbediti 100 odsto potrebe vašeg tela za vitaminom K. Takođe, sadrži osam puta više kalcijuma nego iceberg salata.

- Pomaže u smanjenju upale u telu - Sadrži antioksidante koji su izuzetno značajni za smanjenje rizika upala u telu.

Ova biljka bila je MOĆAN LEK u drevnom Rimu: Čuva DNK, sadrži vitamin K i prirodni je AFRODIZIJAK

Unsplash

 

- Čisti i detoksifikuje telo - Rukola je dobra za čišćenju debelog creva i podstiče probavu. Fitohemikalije, antioksidansi i esencijalni minerali koji se nalaze u rukoli pomažu u detoksikaciji organizma. 

- Podstiče koncentraciju - Rukola je bogata vitamina B grupe i sadrži posebno velike količine folne kiseline. Istraživanje sprovedeno na starijim osobama pokazalo je da nizak nivo folataa pojačava rizik za smanjenje kognitivnih funkcija.

- Gubitak težine - Rukola u ishrani može vam koristiti sa toliko hranljivih materija. Dodatna prednost je što dve šolje sadrže samo 80 kalorija, što ih čini dobrim izborom za one koji žele da smršaju.

- Afrodizijak - Istraživanja su pokazala da su minerali i antioksidansi u listovima rukole od suštinskog značaja za seksualno zdravlje. Oni pomažu u blokiranju zagađivača životne sredine za koje se smatra da su negativni na naš libido. Studija, objavljena u martu 2013. u časopisu Univerziteta Al-Nahrain, dokazala je da ekstrakti listova rukole povećavaju nivoe testosterona i aktivnost sperme kod miševa. Rezultati sugerišu da rukola podstiče libido.

Rimljani su koristili rukolu i lavandu za pripremu ljubavnih napitaka, a postojalo je i verovanje da se ova biljka jede za sreću.

Rukola je samonikla biljka koja raste na zapuštenim zemljištima, a vrlo je jendostavna za gajenje u kućnim uslovima. Rukola se najviše koristi u salatama, ali i kao prilog uz meso, povrće ili pirinač, stavlja se preko pice, a sendviči sa rukolom su neodoljivi. Najviše će doprineti vašem zdravlju ako je jedete kao sirovu.

Komentari (0)
Loading