Cvekla se danas smatra jednom od najkorisnijih i najlekovitijih povrća, koja je prebogato vitaminima i mineralima, belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Od minerala sadrži gotovo sve – kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom… Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama, B12. Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi.
Cvekla je značajna za regulaciju krvne slike. Pored toga cvekla regeneriše jetru i čisti krvne sudove. Redovnim konzumiranjem cvekle sprečava se gubljenje minerala iz kostiju zuba, starenje se isporava, a ujedno je i dobra prevencija protiv asteroskleroze.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Cvekla ima i blagotvorno dejstvo na imunitet, pa se njeno konzumiranje preporučuje u slučaju gripa, bronhitisa, upale pluća i bolesti žuči i želuca. I to nije sve. Ovo lekovito povrće blagotvorno deluje na nerve i rad mozga.
Međutim, ono što se malo zna o cvekli kod nas je da je ova biljka lekovita u celosti i tokom cele godine. Pogrešno je koristiti samo koren ove biljke, a ostatke bacati, jer je lišće cvekle nalik spanaću, pa ga možete i pripremati kao dodatak obroku na isti način na koji spremate spanać.
Koren cvekle je ipak najlekovitiji, a sakuplja se u jesen. Ono što je posebno dobro je da vekla dugo može da zadrži svežinu, ako se čuva na odgovarajući način.