Ginekolog razbija ŠEST mitova o PLODNOSTI u koje i danas verujemo!

Naj žena Vesti 30.08.2021 14:30 0

Mnogo je rečeno o stvarnim uzrocima problema plodnosti. U međuvremenu, broj mitova o ovoj temi, nije mnogo manji od stvarnih razloga koji mogu uzrokovati probleme s trudnoćom

Ginekolog razbija ŠEST mitova o PLODNOSTI u koje i danas verujemo!

Shutterstock

Ginekolog u "Superior Medical Centru" u Krakovu, dr Rafal Baran opovrgava najpopularnije od njih.

Da li vakcinacije protiv COVID-19 utiču na plodnost?

Ovo je mit koji se često ponavlja, posebno u novije vreme. Što se tiče vakcinacije protiv COVID-19 , istraživanja su još u toku. Trenutno, međutim, nema podataka o njihovom potencijalnom uticaju na plodnost žena. Takođe ne postoje naučne teorije koje bi mogle da sugerišu kakav bi takav uticaj bio. Istovremeno, nakon primljene vakcine, nema naznaka da bi žena trebalo da izbegne trudnoću.

Za mušku populaciju, istraživači sa Univerziteta u Majamiju proučavali su efekte vakcinacije protiv COVID-19 na različite parametre sperme, kao što su zapremina, koncentracija, pokretljivost i ukupan broj spermatozoida.

- Rezultati istraživanja objavljeni u renomiranom časopisu JAMA, međutim, nisu potvrdili da se broj ili kvalitet sperme nakon vakcinacije smanjio. I iako su ove studije gledale samo na vakcine Pfizer i Moderna , mislim da se neće razlikovati za ostale vakcine - uverava lek. Rafal Baran.

Štaviše, sam virus SARS-CoV-2 može biti štetan za muški reproduktivni sistem. Tokom COVID-19, parametri upale se povećavaju, što je povezano sa oksidativnim stresom u spermi. Ovo, zauzvrat, može smanjiti parametre sperme. Ovo je verovatno moguće jer se u receptorima nalaze isti receptori koje virus SARS-CoV-2 koristi za ulazak u ćelije respiratornog sistema.

Što se tiče vakcinacije tokom trudnoće, krajem aprila ove godine Poljsko društvo ginekologa i akušera izdalo je jasne preporuke.

- Prema njihovim rečima, zbog činjenice da trudnice spadaju u grupu povećanog rizika od teške infekcije virusom SARS-CoV-2, prevenciju ove bolesti treba sprovesti u vidu vakcinacije- objašnjava specijalista.

Da li hormonske tablete za kontracepciju smanjuju šanse da zatrudne u budućnosti?

Teorija da hormonska kontracepcija može smanjiti plodnost nakon što je prestanete uzimati je vanvremenska. U međuvremenu, pilule ili uopšte - kontraceptivni lekovi - deluju samo kada se koriste.

- U zavisnosti od oblika kontracepcije koji se uzima, različito je samo vreme nakon kojeg se plodnost vrati - objašnjava ginekolog. U slučaju kontraceptivnih pilula, doza hormona je mala i ako je sve prošlo dobro pre i za vreme njihove upotrebe, onda nakon prekida, u slučaju pokušaja da zatrudni, njih oko 50%. žene uspevaju da postignu svoj cilj u prva tri meseca. Na primer, kada se radi o injekcijama kontraceptiva, period vraćanja na normalne ovulacione cikluse može biti nešto duži.

Da li žene koje loše jedu češće imaju problema sa zatrudnjavanjem od žena koje jedu mnogo povrća i voća?

- Razni faktori, poput ishrane, težine, pušenja i konzumacije alkohola, utiču na vašu plodnost. Kada je u pitanju posebna dijeta, u ovom aspektu vredi se fokusirati prvenstveno na insulin . Previše ovog hormona može poremetiti ovulaciju. Ovo se posebno može videti u slučaju sindroma policističnih jajnika , koji je često povezan sa insulinskom rezistencijom . Ishrana bogata ugljenim hidratima sa visokim glikemijskim indeksom, koja sadrži mnogo proizvoda poput belog hleba, belog brašna i belog pirinča, doprinosi visokom nivou insulina. Sve ovo „tera“ pankreas da oslobodi veliku količinu insulina, što zauzvrat pomaže metabolizmu ugljenih hidrata - rekao je ginekolog.

Što se tiče povrća, integralnih žitarica i hrane sa niskim procesom obrade, njihovo konzumiranje je najplodnije. Međutim, u slučaju voća, oni pored brojnih mikronutrijenata, imaju i dosta šećera. Dakle, ako par pokušava da ima bebu, vredi ih malo ograničiti u ishrani.

Poznato je, međutim, koja je ishrana najplodnija.

- Postoje naučna istraživanja koja su pokazala da je upotreba mediteranske ishrane, bogate povrćem, ribom i polinezasićenim uljima, povezana sa skoro dva puta manje poteškoća u zatrudnjavanju - zaključuje lek. Rafal Baran.

Da li morate zatrudneti pre 30. godine?

Biološki, najbolje vreme za trudnoću je između 20 i 30 godina. Kao što znate, vremena su takva da se mnoge žene prvo usredsrede na sticanje dobrog obrazovanja, posao, stabilnu životnu situaciju, pa tek onda odluče da postanu majke.

Prema Američkom udruženju ginekologa i akušera, šanse da zatrudne opadaju nešto kasnije, od oko 32 godine. Ovaj proces se ubrzava brzo nakon 35-37. godine, a nakon 40. godine života oni su samo nekoliko procenata. Sa godinama ne samo da se smanjuju šanse da zatrudne, već se povećava i procenat žena koje pate od različitih hroničnih bolesti, poput dijabetesa , hipertenzije ili hipotireoze , koje takođe mogu uticati i na trudnoću.

Da li je veća učestalost polnih odnosa veća šansa za trudnoću?

Ovo je prilično uobičajeno verovanje među parovima koji pokušavaju da zatrudne. U međuvremenu, to nije sasvim tačno. Ako par želi da ima bebu, preporučuje se odnos dva ili tri puta nedeljno. Zašto toliko?

- I preredak i prečest odnos u ovom slučaju nisu preporučljivi - smanjuje kvalitet sperme. Zbog toga vredi zadržati umerenost, ali i imati se*s dovoljno često da se postigne efekat - objašnjava ginekolog.

Da li starost čoveka utiče na njegovu plodnost?

U javnosti postoji opšte uverenje da starost muškarca nije bitna kada je u pitanju uspeh zatrudnjavanja. U međuvremenu ... to je mit!

Zapravo, starost partnera takođe ima stvaran uticaj na njegove reproduktivne sposobnosti. Iako sposobnost oplodnje ne opada tako drastično sa godinama kao kod žena, količina i kvalitet sperme postepeno opadaju. Starost takođe utiče na učestalost različitih abnormalnosti u genetskom materijalu sperme, što može dovesti do češćih genetskih defekata u formiranim embrionima, pa se komplikacije mogu javiti i nakon same trudnoće.

 

Komentari (0)
Loading