Endokrinolog objašnjava: Lupa vam SRCE, opada kosa i imate toplo PREZNOJAVANJE, proverite FUNKCIJU ove ŽLEZDE jer je moguće da NE RADI kako treba

Vesti 15.08.2022 18:30 0

Sve što se otkrije na vreme, na vreme može da se izleči

Endokrinolog objašnjava: Lupa vam SRCE, opada kosa i imate toplo PREZNOJAVANJE, proverite FUNKCIJU ove ŽLEZDE jer je moguće da NE RADI kako treba

Printscreen/Youtube

 

Najčešći poremećaji štitaste žlezde su povišena funkcija (hipertireoza) i smanjena funkcija (hipotireoza). Kod oba poremećaja ishrana igra važnu ulogu. Šta treba da jedete u slučaju da vam štitasta žlezda radi ubrzano, a šta kad je usporena savetuje prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ako ste nervozni, gubite na težini iako imate dobar apetit, lupa vam srce, opada kosa i imate toplo preznojavanje, sve su prilike da imate hipertireozu. Uz ove simptome često nastaju i promene na očima – ispupčene jabučice, sjajne oči i ukočen pogled. Nasuprot tome, hipotireozu karakteriše umor, malaksalost, zimogrožljivost, dobijanje na težini, otečenost i opstipacija.

Ishrana kod hipertireoze

Prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković kaže da je pravilna ishrana veoma važna kod osoba sa poremećajima štitne žlezde i da postoje precizne smernice šta treba da jedu oni koji pate od hipertireoze i oni koji pate od hipotireoze.

- Kod pacijenata sa hipertireozom u stanju ubrzanog metabolizma dolazi do promena na mišićnoj i koštanoj masi pa se preporučuje povećan unos aminokiselina, proteina i kalcijuma. Obolelima od hipertireoze savetuju se integralne žitarice, kupus, prokelj, karfiol, rotkvice, spanać, pasulj, kurkuma, a značajan je i unos vitamina C i omega-3 masnih kiselina – navodi naša sagovornica u svojoj knjizi "Post kao put u život - hrišćanski post kao metod prevencije i lečenja dijabetesa, ateroskleroze i kancera", koju je napisala sa prof. dr Vladimirom Vukašinovićem sa Pravoslavno - bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Ishrana kod hipotireoze

Pacijentima sa hipotireozom savetuje se unos plave ribe, morskih plodova i školjki.

- Preporučuje se veći unos žitarica, integralni pirinač, orašasti plodovi i suncokretove semenke. Od voća je važno unositi argume ( limun, pomorandže, mandarine), banane, jagode i šljive, a od se posebno ističe značaj povrća šargarepe i paprike. Savetuje se korišćenje maslinovog ulja i zelenog čaja. Kokosovo ulje stimuliše produkciju tiroidnih hormona, pomaže u smanjenju holesterola i smanjenju težine kod osoba sa hipotireozom – kaže dr Dimitrijević Srećković.

U poslednje vreme sve se više koristi aronija koja pored mnogih lekovitih svojstava reguliše i rad štitaste žlezde.

- Aronija u svojim plodovima sadrži veliku koncentraciju antioksidanasa i moćan je antioksidans. Od vitamina sadrži C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo redak vitamin P. Bogata je mineralima - kalcijumom, kalijumom, molibdenom, gvožđem, manganom, fosforom i jodom. Aronija reguliše optimalan rad i izlučivanje hormona štitaste žlezde – ističe doktorka.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading