Sprečite MOŽDANI UDAR: Rešite se HOLESTOROLA sa samo nekoliko namirnica (CEO SPISAK)

Najžena Vesti 15.01.2022 08:50 0

Sve je počelo od ishrane, pa neka holesterol i nestane sa ishranom, ali onom zdravom

Sprečite MOŽDANI UDAR: Rešite se HOLESTOROLA sa samo nekoliko namirnica (CEO SPISAK)

Printscreen/Youtube

Kada su mnoga srčana oboljenja u pitanju, najveći faktor toga je upravo visok nivo holesterola u krvi. Da bi se sačuvalo zdravlje i smanjio rizik od mnogih bolesti potrebno je smanjiti holesterol. To je moguće regulisati i promenom ishrane, koja neće zahtevati mnogo odricanja, već dobar način kombinovanja namirnica koje smanjuju loše masti, piše Cajeviza.com.

Kako to holesterol loše utiče?

On se zapravo zalepi za zid arterije i samim tim je zapuši. Protok krvi tada bude smanjen i dovodi do bilo, moždanog udara ili infarkta. Samim tim što ga je manje u ljudskom organizmu to bolje.

Najvažniju ulogu usmanjivanju nivoa holesterola imaju antioksidanti, zato je najbolje uvrstiti što više voća i povrća. Pored toga postoji niz namirnica koje će pomoći u borbi sa holesterolom.

Namirnice koje smanjuju holesterol

Grejpfrut i jabuka obiluju pektinom.To je rastvorljivo vlakno, koje se najviše može naći u jabukama i citrusima. Naučno je dokazano da jedna manja činija grejpa može znatno sniziti nivo holesterola u krvi. Ukoliko se redovno koristi tako dva meseca holesterol će se sniziti za 7 posto.

Jedna jabuka sadrži 4 g vlakana, koja će pomoći apsopciju masti u organizmu, kao i njihovo otklanjanje.

Maslinovo ulje je odlična alternativa kojom se mogu zameniti zasićene masnoće ne zasićenim. Pord toga što će maslinovo ulje odlično uticati na celokupan organizam, odlično je i za srce i smanjenje nivoa holesterola. Postoje istraživanja koja su pratila konzumiranje maslinovog ulja i dokazali da znatno podiže nivo dobrog holesterola u krvi.

Crna čokolada je takođe namirnica za koju stručnjaci tvrde da povećava nivo dobrog holesterola. Ovaj slatkiš je takođe bio podvrgnut istraživanjima koja su dokazala da su ispitanici koji su je redovno konzumirali povećali dobar holesterol u krvi za čak 24 posto. Ovde se isključivo govori o tamnoj čokoladi, jer ona ima triputa više antioksidanata u odnosu na mlečnu čokoladu.

 

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje spadaju u prirodna čuda kada je zdravlje u pitnju. Najviše ih ima u sardinama i lososu koji omogućavaju ljudskom organizmu povećanje nivoa dobrog holesterola. Postoji mnogo studija koje su pokazale da konzumiranje ribe povoljno utiče na smanjenje lošeg holesterola kao i na smanjenje srčanih oboljenja.

Ovsene pahuljice su odličan izbor kada je doručak u pitanju. Kada čovek odluči da koriguje ishranu radi svog zdravlja najbolje je da krene od jutarnjeg obroka. Redovno konzumiranje ovsenih pahuljica šest nedelja pokazaće da se nivo lošeg holesterol smanjio za čak 5,3 posto.

Ove zdrave pahuljice u svom sastavu imaju betaglukan koji nedozvoljava lošem holesterolu boravak u ljudskom organizmu.

Beli i crni luk spadaju u jedne od najzdravijih povrća. Veoma povoljno utču na sveopšte zdravlje čoveka, a nivo dobrog holesterola povećavaju i do 30 posto i to sve zbog sadržaja fitonutrijenata. Oni su stari lekovi koji se u narodnoj medicini koriste već decenijama. Poznato je da beli luk takođe odlično utiče na smanjenje krvnog pritiska, dok će konzumiranje i crnog i belog luka boljšati cirkulaciju i poboljšati rad jetre i bubrega i naravno smanjiti nivo holesterola u organizmu.

Soja je namirnica koja je veoma bogata proteinima, koji ne povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi, za razliku od proteina koje se unose putem mesa. Ukoliko se u toku jedne sedmice soja redovno konzumira tri puta, dokazano je da će se nivo lošeg holesterola smanjiti za deset posto.

 

 

Komentari (0)
Loading